Nagrada „Aleksandar Tišma“ uručena Davidu Albahariju

Kultura 25. jun 202210:01
Podeli:
David Albahari Foto:Gerardo Gazia / Avalon Editorial / Profimedia

Druga Međunarodna nagrada za književnost "Aleksandar Tišma" svečano je uručena laureatu Davidu Albahariju u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Žiri, u čijem su sastavu prestižni evropski pisci i kritičari: predsednica Ilma Rakuza, Laslo Marton, Peter Handke, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar izabrali su roman Davida Albaharija „Danas je sreda“ koji je objavljen na nemačkom jeziku u prevodu Mirjane i Klausa Vitmana pod nazivom „Heute ist Mittwoć“ u izdanju izdavačke kuće Sćoffling, 2020.

Nagradu je laureatu uručila članica žirija Vladislava Gordić Petković.

Predsednica žirija Ilma Rakuza iz opravdanih razloga nije mogla prisustvovati uručenju ali je njen tekst obrazloženja Nagrade pročitan. U prilogu mejla dostavljamo tekst Ilme Rakuze.

Tokom svečanog održavanja dodele Međunarodne nagrade za književnost ,"Aleksandar Tišma" obratili su se predsednik Matice srpske Dragan Stanić, predsednik Fondacije "Aleksandar Tišma" Andrej Tišma, članica žirija i Upravnog odbora Fondacije Vladislava Gordić Petković, prevoditeljka knjige Mirjana Vitman i upravnica Fondacije Bora Babić.

Svečanost je upriličio i tekst Davida Albaharija, koji je pripremio za ovu priliku, a koji je pročitala književnica, prevoditeljka i prijateljica Davida Albaharija Mirjana Ognjanović.

Odlomak iz nagrađene knjige na srpskom jeziku pročitala je Ana Kukolj Jović, a na nemačkom prevoditeljka Mirjana Vitman.

Fondacija "Aleksandar Tišma" osnovana je u avgustu 2016. godine.

Bonus video: Jutarnja šetnja kroz Oplenac sa princezom Ljubicom Karađorđević

Komentari

Vaš komentar