Foto: Sinje Hasheider

Predstava "Mornarsko plavo", koja će biti izvedena sutra u Ateljeu 212 u okviru Beogradskog festivala igre predstavlja komentar na svet u kome živimo, ocenio je Rajan O Nil igrač trupe "Od Works" iz Belfesta na današnjem susretu sa medijima.

Dvanaest igrača u plavim uniformama kreću se kroz svemir. Od nestanka oblika i poretka, do ponovnog rađanja. U prvom delu komada predstavljeno je „ugnjeavanje”, kao mašina, kao igra. Beskrajni talas kapitalizma. Potreba da se obezbedi proizvodnja nakon proizvodnje i posle proizvodnje. Da se nastavi bez obzira na sve. U drugom delu je nada koja se rađa iz rana nasilja i kapitalističke mehanizacije. Povratak u galaktički mrak iz dubokog svemira. Prvo svetlo, prvi zvuk. Prvi ljudi na zemlji. Da li je to novi početak? – Ovako glasi siže komada koreografkinje Une Doerti, a Rajan O Nil ističe da je sve počelo jednom audicijom 2022. godine gde su izabrali 12 sjajnih igrača.

Foto: Sinje Hasheider

– Do danas smo stalno na turnejama. Inspiracija za komad bila je partitura u kompoziciji Rahmanjinova. Una je želela da stavi tela u kalup balata i da igrači budu u toj vrsti frustracije. Drugi deo komada govori o društvu i destrukciji zajednice, a treći ulazi u pravu krizu društva prikazujući kakvi smo mi i kakva nam je budućnost. Međutim, nad igračima se nadvija neka vrsta nade i čini se da publika navija za njih. Pojavljuju se ljubav i briga, nešto što je najvažnije u današnje vreme – objasnio je O Nil.

Važan segment komada je muzika di-džeja pod imenom Jamie xx, koji je uneo klasičnu partituru distorzije koja je bila potrebna, a koja se nadovezuje na Rahmanjinova u prvom delu.

– U prvom delu muzika je teška i opresivna, dok je u drugom otvorenija i svetlija, a taj kontrast čini predstavu ljudskom i privlačnom – kazao je igrač.

Rajan O Nil Foto: Beogradski festival igre/Promo

Kritika ocenjuje predstavu „Mornarsko plavo“ kao vrlo hrabar komentar na vreme u kojem živimo, a O Nil ističe da je pozorište mesto gde se mora otvoreno progovoriti o društvu i svemu što nas okružuje.

Foto: Sinje Hasheider

Una Doerti je rođena 1986. godine u Londonu. Preselila se u Belfast kada je imala 10 godina. Studirala je na koledžu u Belfastu, a zatim u Londonskoj školi savremene igre, Univerzitetu Ulster i u londonskom Laban centru. Profesionalno je nastupala od 2010. godine, angažovana od strane različitih trupa iz Holandije, Belgije, Italije i Irske. Njen prvi solo komad nastao 2016. godine je osvojio nagrade frindž festivala u Dablinu i Edinburgu i nagradu publike na Koreografskim susretima u Grenoblu.

Prva ansambl postavka „Teško je biti mekan”, kreirana 2017. godine, predstavljena je od strane Gardijana kao najbolji britanski komad. Sledi predstava „Lejdi Magma: rađanje kulta” (2019.) za jednu glumicu i pet igrača, sa kojom postiže veliki uspeh 2022. godine na Festivalu u Avinjonu. Te godine, nastao je i komad „Mornarsko plava”. Autentična i visceralna koreografija Une Doerti privukla je međunarodnu pažnju, osvojivši brojne nagrade, neverovatne kritike i prestižne umetničke angažmane u Irskoj, Evropi i širom sveta. Ona stvara intenzivna, ubedljiva dela koja pozivaju na društvene promene. Nagrađena je Srebrnim lavom na Bijenalu u Veneciji 2021. godine, i bila rezidencijalna umetnica važnih institucija.

Bonus video: Najpopularniji klasični balet na sceni NPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar