Foto: Promo

"Nadrealan je osećaj dvojice momaka koji idu na posao svaki dan u londonsku podzemnu železnicu i usput rade ovo. Ne možemo da vam se dovoljno zahvalimo na tome što ste na ovom putovanju sa nama", poručili su N1 i E1 nakon što im je objavljena knjiga sa stihovima i porukama putnicima koje su anonimno, pod maskama, tri i po godine ostavljali na informativnim tablama širom podzemne železnice u Londonu, a u medijima su prozvani "novim Benksijima".

Dvojica mladića od sredine 2016. pisala su stihove, različite citate i poruke ohrabrenja i nade na informativnim tablama na stanicama, predviđenim inače za upisivanje eventualnih kašnjenja vozova, u londonskoj podzemnoj železnici.

Predstavljali su se kao N1 (skraćeno za „Anyone“ – Bilo ko) i E1 (od „Everyone“ – Svako), ili zajedno kao NE1. Sve više putnika obraćalo je pažnju na pesme i poruke na različite teme. Otvorili su i zajednički profil na društvenim mrežama, delili su fotografije sa ispisanim tablama, i vremenom ih je „zapratilo“ više od pola miliona ljudi, među kojima i Mišel Obama, Kejti Peri, članovi benda U2…

Kada su nedavno skinuli maske i otkrili identitete, ispostavilo se da iza stihova i poruka stoje Džeremi Čopra i Ijan Redpet, dvojica pomoćnika na stanici metroa, radnici gradskog prevoznika. Sada im je izašla i knjiga pod nazivom „All on Board“ (što može da znači i „ukrcavanje“, „polazak“ i „sve na tabli“) sa njihovim radovima, podeljena na poglavlja „Ljubav“, „London“, „Heroji iz stvarnog života“…

U izdanju sa podnaslovom „inspirativne reči dua iz podzemne železnice“ nižu se stihovi i poruke, neki od njih namenski pisani za Dan zaljubljenih, kao omaž medicinarima koji se bore protiv pandemije, upućene roditeljima, nastavnicima, pojedinim putnicima upućenim imenom i prezimenom…

 

„Da bismo proslavili to što je veliki sir Dejvid Atenboro otvorio profil na Instagramu, odlučili smo da ime stanice Boro promenimo u Stanica Dejvid AtenBoro, jer bi bilo nepristojno da to ne uradimo“, jedna je od poruka. I ispod je dodato: „Svi miševi iz podzemne železnice su oduševljeni ovakvom odlukom“. Na drugom mestu pisalo je: „Napad na jednog od nas je napad na sve nas; mrzitelji nisu dobrodošli. Mi smo London, i nećemo se predati“.

Ili bi to bila kratka pesma, nalik dečjoj: „Čak iako to sad ne osećaš / molim te da poveruješ / jer je to istina živa.  / Bio si važan juče / važan si i danas / a bićeš i sutra, znaj“. Ili: „Jaka je, žestoka je / pametna je / čvrsta je… / Ranjiva je / nesigurna / ne zna uvek šta činiti / ali ona uči / ona raste / snaga je na koju treba računati / ona je ti“, stihovi su ispisani na Dan žena.

Na početku knjige je esej u kom se objašnjava zašto identiteti dvojice mladića, koji su postali poznati kao „Benksiji podzemne železnice“ treba da ostanu skriveni. Ali, ideniteti su im otkriveni, ali i motivi da, pored vrcavih stihova, ispišu i neke od poruka koje ukazuju na ozbiljnije probleme. Na jednom mestu ispisana je, recimo, izjava glumca Robina Vilijamsa: „Svako koga sretnete bije bitku o kojoj ništa ne znate. Budite blagi. Uvek“.

Obojica mladića otkrila su da su patili od psihičkih smetnji, pa su porukama hteli da skrenu pažnju na oboljenja kakva se često previđaju.

Redpet je ispričao da je u januaru 2008. godine upravljao vozom pod koji je skočila devojka, što je kod njega izazvalo posttraumatski poremećaj.

„Godinama nakon toga sam se plašio mraka i imao košmare. Zato toliko insistiram na porukama koje odvraćaju od pokušaja samoubistva“, ispričao je on novinarima.

Čopra se suočio sa poremećajima u ishrani i pokušava da ukaže na „obeleženost“ koja prati muškarce sa tim.

„Jedna od najtežih stvari za muškarce sa poremećajem u ishrani je da javno kažu kroz šta su prolazili. Još se borim sa sobom kad pričam o tome, a to što se spominje i u knjizi je baš teško. Sada sam dobro, prevazišao sam to. Ali mnogi nisu i mislim da se o tome ne razgovara dovoljno“, priča on.

 

„Zamislite da je koronavirus trenutak lošeg vremena, na kraju svaka oluja prođe i zajedno ćemo ugledati sunce“, jedna je od njihovih poruka na tabli. Pandemija je njihove jednostavne poruke dodatno pojačala.

„Pišemo ove poruke već tri i po godine, ali ove godine se činilo još važnijim da to radimo. U vreme kada su ljudi prinuđeni da budu razdvojeni, hteli smo da sve nekako povežemo ponovo. Postoji svetlo na kraju tunela i radi se o tome da gledamo unapred i tamo stignemo“, ispričao je Redpet nedavno u jednom intervjuu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar