Anica Dobra, foto Damir Vujković Festival evropskog filma Palić

Ne kasnim zbog sebe, već okolnosti i divnih stvari koji se dešavaju ovde. A te stvari se ne mogu izmeriti. Zapravo, mere se samo otkucajima srca. Tim rečima opravdala se kasno popodne, došavši sa zakašnjenjem od pola sata na palićku Veliku terasu glumica Anica Dobra. A čekali su je po "nevremenu", ogromnoj toploti i sparini, na otvorenom, pokraj Palićkog jezera, dok se sunce još nije predavalo, pokušavajući bezuspešno da se rashlade lepezama poštovaoci različitih dobi, od onih mladih, do dama i gospode u godinama.

Povod za susret s Anicom Dobrom bila je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji koja joj je uručena sinoć, na svečanom otvaranju 31. Festivala evropskog filma Palić.

Radoslav Zelenović i Anica Dobra na otvaranju 31. Palićkog festivala Foto Damir Vujković

Glumica je opravdano kasnila, jer je tradicija Palićkog festivala da dobitnici nagrade „dobiju“ i svoju klupu, pa će tako neko uskoro sesti da predahne u Parku Palić i videće potpis glumice…

– Doživela sam za ovih 24 sata toliko čudnih i divnih impresija da imam utisak da sam ovde dugo. A moram da se vratim u Beograd jer sutra ujuru u šest dolaze po mene za snimanje. Iskočila sam iz posla zbog Palića i desilo mi ovde ono što čovek doživi u tri nedelje života. I moram da priznam da su ovo neki od najlepših trenutaka moga života – iskrena je bila glumica, napomenuvši da se nikad ne vezuje samo za prostor, već i za ljude:

– Džaba sva ova lepota da nema ljudi, entuzijasta koji prave ovaj festival. Ljubazni su i vratili su me u davno vreme kad sam bila mlada glumica i kad su postojali festivali kao što je još uvek Palić. Nahranjena sam emocijama i srećom i verovatno ću sutra biti jako inspirisana da snimam – priznala je Anica Dobra.

Mladi glumci danas rade sve

Usledilo je još jedno priznanje – da je u godinama kad mora da računa s tim da poslovi postaju ređi, a uloge sve manje:

Anica Dobra, 31. Festival evropskog filma Palić Foto Damir Vujković

– Ne pišu se scenarija za glumice u mojim godinama koji nude širok raspon. Mnogo volim svoj posao, i nemam talenat da budem producent ili pisac. Znate, kad sam konkurisala na Akademiji bilo je čudo ako neko zna da peva, a danas mladi glumci rade sve- i jašu konja i znaju Šekspira. Kao mlada imala sam sreću da radim s Milenom Dravić, Batom Živojinovićem, Borom Todorovićem, Mirom Banjac koja mi je od malih nogu bila inspiracija. I naučila sam rano da postoje razne faze u glumačkom životu. Postoji i neki mrtav prostor gde se odjednom niko ne pronalazi, kad glumica postaje nevidljiva. Nije više žena, a nije ni baba – pa, gde da je smestimo. Drugo, slabije se pišu uloge za žene u poznijim godinama.

Zato je, kako je naglasila, poslednjih godina imala kontinuitet i u pozorištu, kako bi premostila vreme kad ne snima, i radila ono što voli. I dok je tokom poslednje četiri godina snimila nekoliko značajnih projekata, u poslednja četiri meseca desilo joj se da radi čak četiri.

– Ostala mi je ta četvrta stvar – serija za RTS. Još u maju sam počela snimanje slovenačkog filma „Belo se pere na devedeset“ po knjizi Bronje Žakelj, koji je najčitaniji roman u istoriji Slovenije. To je roman koji obuhvata period od 30 godina i donosi priču o životu spisateljice tog romana. Preporučujem ga svima, jako je dirljiva priča o porodici koja je sad pretočena u film – objasnila je glumica, preciziravši da je ostvarenje koprodukcija, doduše manjinska, gotovo svih bivših jugoslovenskih država.

Bronja Žakelj, Belo se pere na devedeset Foto: Promo/Laguna

– Bez nostalgije bih rekla da je to jugoslovenski projekat. Vratio me je korenima zbog kojih sam želela da upišem Akademiju. Uloga je podrazumevala veliku transformaciju za mene, a i privilegija je bila videti kako rade Slovenci, koji imaju izvanredne glumce.

Bronja Žakelj i Anica Dobra Foto: Promo/Laguna

Proteklih meseci snimala je i igrano-dokumentarni film Gorana Radovanovića o slikaru Petru Lubardi:

– Imao je težak i zanimljiv život. Narator sam u filmu koji vodi gledaoce kroz njegov život. A treći projekat je igrani film „Kuća“ Tanje Brzaković koji smo snimali u Pirotu, a nastavljamo u Beogradu i to su male priče s velikim srcem. Dokle god imam priliku da radim karakterne uloge, kao što je to slulaj s ovi projektima, to za mene ima smisla, puni mi baterije. Svaki od ovih projekata je drugačiji i nov.

Glumci čekaju da budu pozvani

Susrela se ovde na Paliću s Mirom Banjac, bez koje je Festival evropskog filma nezamisliv godinama unazad. A baš je s Banjac Dobra 1987. godine snimila svoj prvi film – „Život radnika“:

– Mira mi je još tada pružila ruku i srce i nastavila je s tm do današnjeg dana. Kad sam radila predstavu „Korešpodencija“ u Zvezdara teatru, zamolila sam je za blagoslov jer je n aigrala 30 godina u tom komadu u Ateljeu 212. Rekla mi je nekolko važnih reči i podržala me je. Uradila je to još mnogo puta, dodelila mi je kao članica žirija nagadu i poručila mi je da me „čekaju karakterne uloge“.

Podelila je i anegdotu kako ju je, kao mladu glumicu, Dragan Nikolić poveo kod supruge Milene Dravić da je, kao bračni par, usvoje:

– Gaga zove Milenu i kaže joj: „Spremi ručak, dovodim ti jednu malu, luda je kao mi. Treba da je usvojimo, moći će da nas izdržava“. I Milena spremi ručak. I ceo svoj tanjir Gaga izruči u moj, kao i Milena. Oni su mi bili dragi prijatelji. Pa, Milena mi je poklonila dva kostima iz „Obraza u obraz“. To je muzejska vrednost koju oblačim s vremena na vreme, na primer kad u Ateljeu izvodimo predstavu „Brod plovi za Beograd“. Ne mogu ja ni o kome ko je otišao da pričam u prošlom vremenu. Jer, još pričamo i dobijamo znakove…

S velikim iskustvom ponavlja rečenicu mnogih svojih kolega – da glumci čekaju da budu pozvani. Ako nisi u „Stupici“ ko će te videti, pričali su joj, kao mladoj. No, tada je, prisetila se, postojala samo jedna glumačka akademija u Beogradu. I reditelji ili upravnici bi dolazii na glumačke ispite i tako „regrutovali“ mlade glumce:

– Ja sam ekstrovertni introvert, ili intovertni ekstrovert. Nisam neko ko hrli u javnost, a imala sam sreću da živim u vremenu u kom to nije bilo potrebno. Da danas počinjem, nisam sigurna da bih došla do šanse – ukazala je Dobra, prisetivši se i da je relativno kasno shvatila da želi da bude glumica.

Anica Dobra u filmu Sabirni centar Foto: Filmski centar Srbije

– Znala sam samo da ne bih želela da sedim u auli fakulteta s 500 ljudi i slušam predavanja. Opcija je bila da budem taksista (smeh), jer malo ih je, nema određenog radnog vemena, i divno je voziti kola. Ali, s 12 godina sam se upisala u Hor RTV Beograd i tad sam naučila šta su red, rad i disciplina. Pevali smo svuda, od Bemusa do „Olimpije“ u Parizu, u kojoj sam imala solo deonicu.

Na Akademiji se samo zezaju

Zato je jedno vreme sebe videla i u klasičnom pevanju, no sudbina je htela da ode iz Srbije na četiri godine u Frankfurt.

– Kad sam se vratila nije se ovde priznavala u potpunosti nemačka škola, i morala sam da polažem diferencijalne ispite. Morala sam čitave dve godine da nadoknadim. I jednoga dana šetam s drugaricm Valentinom i ona i kaže: „Vidiš tamo je Akademija, oni tu ništa ne rade, zezaju se ceo život“. Pokazala mi je učionice sale kroz otvorene zavese. I u tom trenutku sam pomislila da je to ono što bih želela da radim u životu – setila se Anica Dobra.

Anica Dobra na 31. Festivalu evropskog filma Palić foto Nova.rs/Jelena Koprivica

A priznala je na konsultacijama da nije dovoljno čitala, niti išla u pozorište jer je bila u inostranstvu. Za prijemni je spremila deo komada Harolda Pintera, stihove Rajnera Marije Rilkea, deo Nušićeve „Vlasti“ i kao imitaciju – Hanu Šigulu iz filma „Lili Marlen“:

– Bila sam grozna na ispitu, ali tokom treće godine profesor Predrag Bajčetić nam je pročitao svima šta je napisao o nama tokom prijemnog. Za mene je važila njegova kategorija – iracionalno. Bila sam prva koja na prijemnom rekla – Dobar dan. I, ušla sam kroz iglene uši na Akademiju. Proradila sam tek na drugoj godini, a pre toga mnogo čitala, gledala predstave, upijala pasivno. I onda se nešto desilo.

A desilo joj se da maltene na početku karijere naniže filmske naslove kakvi su „Već viđeno“, „Sabirni centar“, „Balkan ekspres“, zbog čega je govorila o mirenju dramskog i komičnog u jednoj glumačkoj ličnosti:

– Duboko sam uverena da je vrstan komičar, kao što je to bio Mija Aleksić, istovremeno bio i jedan od naših najboljih tragičara. Ništa u životu nije toliko smešno da ne može da bude i tragično. Samo je bitno da to bude tačno, istinito, jer samo se u tome publika može prepoznati. Ako je lažno, ne može da funkcioniše. Trudila sam se da „vozim“ stalno tako da to bude mešavina i jednog i drugog. Uspevalo mi je, ali zahvaljujući pozorištu.

„Zaradila“ upalu pluća na snimanju

Kada je radoznala publika dobila priliku da postavlja pitanja, jedno od njih se odnosilo i na film Darka Bajića „Crni bombarder“. Dobra je naglasila da je Bajić uvek voleo mlade glumce, uvek bi ih puštao, slušao…

– Tako je bilo s „Crnim bombarderom“. Dragan Bjelogrlić i ja smo mesec dana domaštavali scenario, lupetali, pričali. Danas je to luksuz. I Darko nas je stalno potpirivao. Sve je bilo igra, i prvi put smo se osećali kao autori, a ne samo izvođači radova. Anticipirali smo filmom, činjenica je, događaje koji će slediti. Pre vremena smo zamišljali neku vrstu apokalipse, opštu krizu, demonstracije, revoluciju na ulicama. Pa, setite se kanistera s bezinom. Postali smo svesni toga tek na kraju – kazala je glumica, otkrivši da je gitara koju „svira“ u filmu pripadala Vladi Divljanu:

– Vlada mi je rekao da je čuvam, pre nego što je otišao u Australiju, jer mu je važna. Kad se vratio posle mnogo godina predala sam mu je natrag. Puno simbola ima taj film, a muzika oslobađa jaku energiju i to ne bih znala da nisam sa Giletom i Električnim orgazmom nastupala i pevala „Zombi“ i „Svečane bele košulje“.

Još jedan film po kojem mnogi Dobru pamte jeste „Kako je propao rokenrol“. U tom studentskom, omnibus filmu igrala je u priči koju je potpisao Vlada Slavica.

– Bili smo prijatelji sa studija. Zanimljivo je da smo scene žurke s Nebojšom Bakočevićem snimali u kući koja je podignuta kao objekat za snimanje filma „Balkan ekspres 2“. Bila je tad ciča zima, užasno hladno, i pomislila sam prvog dana snimanja da ću da se razbolim. Već sledeći dan sam dobila bronhitis i upalu pluća. Ceo film snimila sam pod temperaturom i upalom…

Bjelogrlić, Steva Konj i Nemačka

Podelila je glumica s publikom na Paliću i da je sasvim slučajno došla do prve uloge u jednom nemačkom filmu. Trebalo je to da bude „jugoslovensko- nemačka koprodukcija“, koju je s naše strane radio „Ineks film“ u kom je glavni bio čovek kojeg i danas zna po nadimku – Steva Konj. I kad su krenuli u potragu za objektima za snimanje po Jugoslaviji na Pulskom festivalu je bila premijera filma „Već viđeno“.

– Iako nisu razumeli ništa, videli su mene, glumicu sa špicastim nosem. I baš takva im je trebala. Ali, ja ne znam ništa o tome i sledeće godine dobijem poziv da dođem u hotel „Interkontinental“. Najpre sam mislila da me Dragan Bjelogrlić zeza, jer me je godinu dana ranije kobajagi slao u Sarajevo na probno snimanje za nepostojeći film, a ja poverovala i krenula da se pakujem. Bila sam sigurna da me zeza, no, ipak odem, pre predstave koju sam te večeri igrala s Bjelom. Bio je to Steva Konj i dolaze njih trojica, svi ljuti. Obraćaju mi se na engleskom i kažu da nisu još preveli scenario. Gledam ih zblanuto, i počnem da pričam na nemačkom, jer sam mislila da je to nemački film. Odjednom pauza. Reditelj me zgrabi za ruku i pita me na nemačkom – Da li ti me sad razumeš? Odgovorim potvrdno, pa me pita da li umem da čitam i pišem na nemačkom. Opet odgovaram potvrdno. Daje mi scenario u ruke odmah i posle nekoliko meseci dobijem poziv da dođem u Minhen na probno snimanje. Sačeka me producent sa cvećem na aerodromu, a potom mi na večeri kaže da sam dobila ulogu. I to glavnu. Taj film „Spieler“ mi je doneo prvu veliku nagradu u Nemačkoj, a sve drugo je bila lančana reakcija.

I u Nemačkoj je snimila 70-80 projekata. Ali, uvek se vraćala ovde.

– Znala sam instinktivno da je ovo prostor gde punim svoje baterije. Nemački, iako ga pričam kao maternji, mi je, ipak, strani jezik, pa tamo nikad nisam radila u pozorištu. Jer, kao glumica svesna sam tananosti kada izgovoriš reč na svom jeziku.

Anica Dobra na 31. Paliću, na Festivalu evropskog filma foto Nova.rs/ Jelena Koprivica

Još kao mlada poželela je da se i za 30 godina bavi svojim poslom. I uvek se, iako je s nemačkim filmovima obišla čitav svet, vraćala ovde, jer je Srbija „njena domovina i polaznica“. Smatra stoga da je šteta što se neki ne vraćaju, jer „najhrabriji si ako prihvatiš sebe i onda si svoj gde god da si“.

Biram normalan život

– Danas sam donekle normalna, a odatle morate sami da se snalazite (smeh). Dobro je biti u miru, ali je dosadno. Biram normalan život, takav da mogu da izađem da bacim smeće, na pijacu, do prodavnice bez ikakvog problema, i da ne moram da se napirlitam. Biram normalan život i svoj kraj. I svoje ljude koji, uglavnom, nisu iz ovog posla. I to je ta ravnoteža.

U sebe i danas, posle toliko godina karijere, sumnja. Ali, prirodna je stvar za umetnika da sumnja, pobeđuje sebe i ide dalje.

– Naš um mora da bude otvoren. Volimo da donosimo zaključke, čime zatvaramo naš um. Moj posao mi je omogućio da shvatim da iza lica postoji naličje, svetla i tamna strana Meseca. Volim da vidim drugu stranu. Jako je lepo biti ovde među istomišljenicima. Ali, i kad nismo istomišljenici, imamo pravo da ostanemo svoji – zaključila je Anica Dobra, dodavši kao post skriptum da „već 15-20 godina ne daje intervjue“, no u ovo palićko predvečerje „dala je intervju svima za sledećih 20 godina!“

Bonus video: Zelenović o Paliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar