Prof. dr Goran Milašinović, kardiohirurg Foto: Predrag Mitić/Laguna/Promo

Veoma sam ponosan što će "Čuvari formule" imati svetsku premijeru na jednom velikom i cenjenom filmskom festivalu, kakav je Lokarno, kaže profesor Goran Milašinović, po čijem je bestseleru "Slučaj Vinča" Dragan Bjelogrlić režirao film.

Novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ biće premijerno prikazan na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala u Lokarnu. Svetska premijera biće održana u okviru prestižnog programa – Piaca Grande švajcarskog festivala, koji počinje 2. avgusta. Originalna priča o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Jugoslaviji i autentičan rediteljski pečat Dragana Bjelogrlića bili su presudni da međunarodni žiri u Lokarnu uvrsti „Čuvare formule“, čime ovaj film postaje prvi sa prostora Balkana koji će svoju svetsku premijeru imati u okviru programa Piaca Grande, saopštili su United Media i CobraFilm, koji i stoje iza ovog projekta.

Istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario za filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović, uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

– Drago mi je što smo Dragan Bjelogrlić i ja, svako u svom umetničkom mediju, zajednički verovali da izvanredna humanost francuskih građana iskazana prema našim ozračenim naučnicima iz Instituta u Vinči 1958. zaslužuje da se sačuva i ovekoveči. Bila su to zla vremena, u kojima se čovečnost postavlja kao neočekivani, ali spasonosni kontrast i kao najbolji lek, a bolja vremena nisu ni danas, kada nam, ponovo prete nuklearna razaranja i masovne pogibije. Srećan sam i zbog „Slučaja Vinča“ jer film širi i uvećava ubedljivost i originalnost literature, a to je najveća nagrada koju roman može da doživi. Veoma sam ponosan što će „Čuvari formule“ imati svetsku premijeru na jednom velikom i cenjenom filmskom festivalu, kakav je u Lokarnu – kaže profesor Goran Milašinović, autor „Slučaja Vinča“, koji je bio polazište za Bjelogrlićev film.

Scena iz filma Foto: Aleksandar Letić

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Autorski tim predvođen rediteljem Draganom Bjelogrlićem čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Bonus video: Bjela o ulozi Leke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar