Edip Foto: Nebojsa Babić

Komad "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta proglašen je najboljom predstavom na 29. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, a nagrade na ovoj smotri poneli su i glumci Milan Marić i Olga Odanović, dok je posthumno za najbolju režiju priznanjem ovenčan i reditelj Jagoš Marković.

Nakon šest festivalskih dana, tokom kojih je izvedeno osam predstava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Austrije, žiri, kojeg su činili Helena Buljan, zagrebačka glumica, hrvatski pozorišni kritičar Bojan Munjin i Katerina Kocevska, dramska umetnica iz Skoplja, odlučio je većinom glasova da se Nagrada „Nenad Šegvić“ za najbolju predstavu u celini dodeli komadu „Edip“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Vite Taufera, jer „sjajnom glumačkom igrom uzbudljivo spaja dramu modernog doba i tragediju antičkog sveta“.

Predstava Edip Foto: Nebojsa Babic

Nagrada „Anđelko Štimac“ za najbolju režiju dodeljena je posthumno Jagošu Markoviću za predstavu „Ćelava pevačica“ Centra za kulturu Tivat. Reditelj, koji je preminuo prošlog septembra, „na ingeniozan način spojio je teatar apsurda, svet malih ljudi sa Mediterana i univerzalne ljudske slabosti“. Markoviću, kojem je režija u Centru za kulturu Tivat bila i poslednja za života, žiri je posthumno dodelio i Nagradu „Darko Gašparović“ za najbolju dramaturgiju, odnosno adaptaciju dela Ežena Joneska „Ćelava pevačica“.

Ćelava pevačica Foto: Duško Miljanić

Milan Marić laureat je Nagrade „Veljko Maričić“ za glavnu mušku ulogu Edipa u istoimenoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta, s obzirom da je „na moderan način i s voluminoznom energijom odigrao tragičan lik iz starogrčke literature“. Isto priznanje, ali za najbolju žensku ulogu dobila je Olga Odanović za rolu gospođe Borio u predstavi „Ćelava pevačica“ Jagoša Markovića, jer je „vhunskim glumačkim artizmom na scenu donela lik žene između crnohumorne i monstruozne pojave“.

Edip Foto: Nebojsa Babić

Još jedno priznanje odneo je „Edip“ JDP-a. U pitanju je Nagrada „Nenad Šegvić“ za najboljeg mladog glumca/ glumicu koja je pripala Joakimu Tasiću za ulogu glasnika iz dvora, uspevši da „minucioznom i koncentrisanom igrom, minimalnim sredstvima gotovo dirljivo donese lik svedoka velike tragedije“.

Nagradu „Veljko Maričić“ za najbolju epizodnu ulogu dobio je Marko Makovičić za rolu u predstavi „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, a specijalno priznanje za glumačku suigru ansambl teatra Cafe Fuerte iz Austrije, i to u Čehovljevom komadu „Višnjik“ i režiji Danielle Fend Strahm.

Nagradu „Dorian Sokolić“ za najbolju scenografiju dobio je Branko Hojnik za predstavu „Djeca“ Drame Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana u režiji Nine Šorak, a isti komad poneo je i priznanje „Veljko Maričić“ za najbolji dizajn svetla, a „Ružica Nenadović Sokolić“ za najbolju kostimografiju Marija Marković Milojev za „Ćelavu pevačicu“.

Publika je jednakim brojem glasova – 4,81 odlučila da Nagradu „Dalibor Foretić“ ponesu predstave „Ćelava pevačica“, „Gidionov čvor“ MESS-a, „Intermezza te“ Pozorišta mladih Sarajevo i „Edip“.

Bonus video: Edip

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare