Mikelanđelo skulptura
Mikelanđelo skulptura Foto:Victoria & Albert Museum, London

Mala, voštana figura stara 500 godina krije otisak prsta italijanskog renesansnog majstora Mikelanđela, prenose svetski mediji.

Voštana figura, koju je slavni firentinski slikar i vajar koristio kao model za grobnicu pape Julija Drugog u Baziliki svetog Petra u Rimu, više od sto godina se čuva u londonskom muzeju „Viktorija i Albert“. No, tek je sada otkriveno kakvo, dodatno blago krije ta minijaturna skulptura.

Kada su, tokom lokdauna, konzervatori radili restauraciju muzejskih artefakata premestili su Mikelanđelovo voštano umetničko delo sa gornjeg galerijskog nivoa, gde je bilo izloženo sunčevim zracima i visokoj temperaturi u podrumske prostorije. I kada je završena restauracija, čekalo ih je iznenađenje. Na butinama ženske figurine odjednom su se ukazali otisci prstiju…

Ispostavilo se da je u vosak urezan otisak palca nikog drugog do Mikelanđela Buonarotija, prenosi sajt „Art net njuz“.

„Uzbudljivo je kada otkrijete da je Mikelanđelov otisak mogao da preživi sve ove godine. Takvi otisci svedoče o fizičkom delu kreativnog procesa, o tome kako se um i ruka spajaju“, izjavila je Peta Moture, viša kustoskinja muzeja „Viktorija i Albert“ za BBC, dodajući da je „otisak prsta direktna veza sa umetnikom“.

Kako je došlo do toga da umetnik svojim palcem zauvek ovekoveči ovo umetničko delo? Pre pet vekova Mikelanđelo je počeo da pravi mermernu skulpturu roba koja je trebalo da krasi grobnicu pape Julija Drugog u Baziliki svetog Petra u Vatikanu. Čitavo delo umetnik je vrlo ambiciozno zamislio i uz glavnu mermernu skulpturu počeo je da pravi još 40 figurina.

Delo, nažalost, nije uspeo da završi. Stigao je samo do klesanja prednje strane statue roba u prirodnoj veličini, koja se danas čuva u Galeriji Akademija u Firenci. A voštana figura, jedna od samo nekoliko „preživelih modela“, otkriva uvid u umetnikovu viziju, koju nije uspeo do kraja da realizuje.

„Ova voštana figura nije pravljena tako da traje, i upravo je u tome čar, da je i posle 500 godina tu. Mikelanđelu verovatno nikada nije padalo na pamet da će ga ta figurina nadživeti i to gotovo pet vekova“, izjavila je za „Telegraf“ Viktorija Oukli, još jedna kustoskinja muzeja, osnovanog daleke 1852. godine.

Zanimljivo je da prilikom prethodne restauracije ništa nije otkriveno. A ona se desila pre skoro stotinu godina, 1924. kada ju je jedan posetilac „Viktorije i Alberta“ slučajno oborio i oštetio…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar