Salman Rushdie Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Slavni pisac Salman Ruždi trenutno radi na novoj trilogiji, prvom delu fikcije od kad je izgubio vid na jednom oku.

Književnik Salman Ruždi je, gostujući virtuelno na Forumu knjiga u ukrajinskom gradu Lavovu, otkrio da radi na čak tri novele, i podsetio da će to biti prvo prozno delo fikcije od kad je, nakon što je izboden nožem pre dve godine, oslepeo na desno oko.

Svaki od tri nova dela sastojaće se od po sedamdesetak strana. Takođe, svaki govori o jednom od tri sveta u piščevom životu – Indiji, Engleskoj i Americi.

– U svakom od ta tri dela se, na neki način, razmatra ideja kraja – podelio je s prisutnima u Lavovu Ruždi.

Gostovao je na Forumu knjiga, doduše putem video linka, kako bi predstavio poslednju knjigu, memoare „Nož: Meditacije nakon pokušaja ubistva“, objavljenu u aprilu, u kojoj do detalja piše o trenutku kad je leta 2022. Amerikanac libanskog porekla Hadi Matar pokušao da ga ubije i to s 12 uboda nožem u leđa, lice i abdomen, uoči piščevog predavanja u Njujorku pred prestravljenom publikom. I u virtuelnom susretu s jednim od najistaknutijih ukrajinskih pisaca Oleksandrom Mikedom Ruždi je rekao da razmišlja koliko mu je još vremena ostalo, što je neminovno s obzirom da ima 77 godina.

Salman Rušdi Foto: AP Photo/Andres Kudacki

– Očigledno je da neću moći da napišem još 22 knjige. Ako budem imao sreće, napisaću još jednu ili dve – iskren je bio pisac, koji je poslednji roman, objavljen 2023, napisao pre napada u Njujorku u kojem je umalo stradao.

Pošto je bio gost ukrajinskog Foruma knjiga osvrnuo se i na rat s Rusijom. Izrazio je solidarnost sa Ukrajinom, a „užasnu situaciju u kojoj se ta zemlja nalazi uporedio je sa trenutkom koji ga je pre dve godine umalo koštao života, preneo je „Gardijan„.

– Bilo da govorite o ličnoj ili političkoj priči, moć leži u kontroli narativa. Ono što Rusi pokušavaju da urade jeste da ispričaju jednu verziju priče i da je nametnu istoriji. I veoma je važno ne dozvoliti da se to dogodi.

Foto:promo

A govoreći o „Nožu“ istakao je kako je ovo memoarsko delo nevoljno napisao jer nije želeo da dozvoli da napadač (tada 26-godišnji Hadi Matar) bude taj koji će definisati njegovu priču.

– Pomislio sam: „Pa, ja sam pripovedač. Želim da povratim kontrolu nad pričom i to tako što ću je ispričazi na svoj način. Želeo sam da to postane deo moje priče, a ne da ja budem deo njegove priče.

Zato je nasilju, kojim je neminovno prožeta knjiga, suprotstavio ljubav. Tačnije čjubav koju gaji spram pete supruge, takođe književnice Rejčel Elize Grifits.

– Počeo sam to da doživljavam kao neku vrstu argumenta, ako hoćete, između ljubavi i smrti, između netrpeljivosti i lepote. Znate, ljudski život ne čine samo bombe i fašizam, korupcija i smrt, već i ljubav i lepota. I mislim da je to, usred rata, važno zapamtiti – bila je poruka Salmana Ruždija.

Bonus video: K Kafka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar