Foto: Promo

Ove godine rešili smo da se više približimo netipičnim festivalskim gledaocima, onima koji prate i muziku i sport, pa tako u Beograd dolaze Toni Kukoč i Nikola Pilić, otkriva za Nova.rs umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Martovski biće održan po 71. put od 26. do 30. marta u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent ove manifestacije od značaja za Grad Beograd.

Na svečanom otvaranju 26. marta biće uručena nagrada za životno delo Martovskog festivala i priređena svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Sanjalice“ reditelja Vladimira Petrovića, o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu, koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Zašto baš „Sanjalice“ otvaraju Martovski? Pa, ako se pogleda kroki dokumentarca, čiji scenario potpisuju Matija Jovandić i Vladimir Perović biće vam jasno. Jer u Beogradu davnih šezdesetih godina 20. veka nastao je jedan od prvih ženskih rokenrol bendova na čitavom svetu.

Sanjalice Foto:promo

U složenim okolnostima i vremenima kada je „električarska“ muzika bila smetnja „čuvarima javnog morala“, s obzirom da je širila duh pobune, tinejdžerke Doda, dve Ljilje i Nena osnivaju VIS SANJALICE i osvajaju muzičku scenu Jugoslavije, rame uz rame sa muškim bendovima…

Sanjalice Foto:promo

Pored „Sanjalica“, Martovski festival, u izboru umetničkog direktora Dejana Dabića, donosi ponovo bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film.

Tokom Martovskog Beograđani će gledati čak 98 filmova, od čega 80 svetskih, regionalnih, srpskih, festivalskih premijera. Sva ova ostvarenja u trci su za sledeće nagrade: Gran-Pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), priznanja za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku.

Martovski je 2023. slavio veliku godišnjicu, sedam decenija postojanja, a od kad je Dejan Dabić umetnički direktor ove manifestacije, već petu godinu zaredom svako izdanje koje je „potpisao“ nosilo je, priznaje nam, izvesnu specifičnost:

– Od odlaganja zbog pandemije, preko duplog izdanja koje smo samo mi organizovali u Srbiji i regionu, pa opet problema zbog pomeranja termina uzrokovanog nestabilnom epidemiološkom situacijom do prošlogodišnjeg obeležavanja 70-godišnjice festivala. Sve je to obavezivalo na još bogatiji i sadržajniji program, uz štampanje prigodne monografije – napominje umetnički direktor.

Dejan Dabić Foto: Kosta Dimitrijević

Ove godine rešili su, kako priča za Nova.rs Dabić, da se više približe netipičnim festivalskim gledaocima, onima koji prate i ostale umetnosti, kao i muziku i sport:

– Želeli smo da od festivala napravimo i neku drugu vrstu događanja, a ne samo poligon za prikazivanje filmova za stručnu javnost – objašnjava naš sagovornik i najavljuje dolazak u Beograd gostiju iz osam zemalja: Grčke, Mađarske, Nemačke, Rusije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

– Dolaze značajne ličnosti iz nekadašnjeg jugoslovenskog, a kasnije svetskog sportskog miljea: proslavljeni košarkaš Toni Kukoč koji će se predstaviti na zatvaranju nakon filma „Magična sedmica“ Sabahudina Topalbećirevića, Nikola Pilić, veliki teniser, kasnije i selektor koji je osvojio Dejvis kup sa tri teniske reprezentacije, uključujući Srbiju i jedan od najvažnijih ljudi za razvoj karijere Novaka Đokovića, koji dolazi na premijeru svog biografskog filma. I Nikolaj Burljajev biće naš gost i predstaviti film „Osećam Bože tvoje prisustvo“ o saradnji sa velikim rediteljem Andrejem Tarkovskim u filmovima „Ivanovo detinjstvo“ i „Andrej Rubljov“, a jedan od osnivača Interfilm Short Film Festivala iz Berlina, Hajnc Herman održaće masterklas – otkriva Dabić.

Burljajev, veliki ruski glumac, ali i reditelj i čelni čovek međunarodnog pozorišnog festivala „Zlatni vitez“ boravio je mnogo puta u našoj zemlji, a u jednom intervjuu pričao je baš o druženju s Tarkovskim. Tad se sećao jedne pijanke:

– Jednom smo 14 sati razgovarali i pili. Bili smo u gostima. Izašli smo na terasu da zapalimo cigaru i to je bio razgovor za pamćenje. U četiri ujutru zvao sam nam taksi. Kada smo ušli stavio mi je glavu na krilo. Video sam mu sede dlake i pomislio: „Kako si ostario Andrej“, a on je imao samo 33 godine…

I s obzirom da se Martovski, eto, okreće i sportu, zanimljivo je da će 71. festival biti zatvoren, osim tradicionalnom dodelom nagrada, i ostvarenjem „Magična sedmica“ poznatog bosanskohercegovačkog novinara Sabahudina Topalbećirevića. Ovaj dokumentarac, ne slučajno nazvan po broju koji je košarkaš Toni Kukoč nosio na svom dresu, usredsređuje se na četiri razdoblja života i karijere sportiste iz Splita – dok je igrao za Jugoplastiku, pa reprezentaciju Jugoslavije, onda i Hrvatske i za Čikago bulse, a u njemu su svedočanstva čak 26 ličnosti, od kojih je jedan i veliki Majkl Džordan.

Foto:promo/Jonathan Daniel/ALLSPORT

A drugi, uslovno rečeno sportski film, jeste onaj o čoveku koji stoji iza modernog tenisa. Čoveku koji je samo želeo da igra i bio akter velikih promena u istoriji tenisa tokom šest decenija, Nikoli Piliću. Film „Nikola Pilić – Legenda“ ne donosi samo priču o dostignućima Nikija Pilića kao igrača (US Open 1970) već i nasleđu kao trenera Borisu Bekeru, Majklu Štihu, Ivanu Ljubičiću, Goranu Ivaniševiću…

I, naravno, najistaknutijem nasledniku, sportisti kog je praktično stvorio – najboljem teniseru svih vremena – Novaku Đokoviću. A podsetimo, Niki Pilić je jedini kapiten Dejvis kupa koji je osvojio pet Dejvis kupova sa tri različite reprezentacije, Nemačkom, Hrvatskom i Srbijom.

Nikola Pilić Legenda Foto:promo

U revijalnom filmskom programu publika će, pored ostalog, videti crnogorski dokumentarni film „Šagargur“ Nataše Nelević koji govori o ženskom Golom otoku, pa bosanskohercegovačke dokumentarce „Hako“ debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića – o Peštercu koji za vreme Drugog svetskog rata nije hteo da podigne ruku na svoje komšije po cenu sopstvenog stradanja i „Poslednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića koji govori o nasleđu naše moderne umetnosti uoči raspada jugoslovenske federacije…

A upitan šta bi izdvojio iz programa Martovskog Dejan Dabić na kraju ukazuje na omaž programe, koji će se desiti zahvaljujući saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom.

– U sali „Makavejev“ imaćemo 28. marta dva omaž programa: jedan koji je posvećen nedavno preminulom Miroslavu Lj. Jeliću, našem poznatom animatoru, scenaristi i reditelju animiranih filmova, kao i program povodom 20 godina od smrti Milenka Štrpca, jednog od naših najznačajnijih scenarista i reditelja dokumentarnih filmova.

Žarko Laušević u filmu Hrana za golubove Foto:promo

Takođe, u Domu omladine, u okviru revijalnog programa, priredićemo omaž i Žarku Lauševiću, jednom od naših najvećih glumaca koji je jednu od poslednjih uloga odigrao u studentskom filmu „Hrana za golubove“.

Buntovnik sa razlogom – Nikola Stojanović Foto:

A u dugometražnom dokumentarnom filmu o profesoru Nikoli Stojanoviću „Buntovnik sa razlogom“, njegov sin Srđan, sublimira karijeru ovog filmskog erudite: scenariste, reditelja, kritičara, teoretičara, urednika, univerzitetskog profesora…

Bonus video: Žilnik na otvaranju Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar