Milena Gajić – Moja četiri zida

Izložba slika Milene Gajić "Moja četiri zida" biće otvorena sutra u 19 časova u Galeriji Remont.

Pored toga što problematizuje položaj umetnice u savremenom socio-kulturnom kontekstu, izložba takođe nudi prostorno-vizuelnu konstrukciju njenog privatnog sveta, gde se neprestano smenjuju različiti identiteti – umetnica, majka, domaćica, poručuju iz „Remonta“.

Milena Gajić – Moja četiri zida

– Umetnica u svom stvaralaštvu materijalizuje sopstvena iskustva, porive, refleksije baveći se konverzijom forme i gesta, ličnog i političkog, svesnog i nesvesnog. Rođenje prvog sina i suočavanje sa post-porođajnom depresijom osvestili su joj unutrašnju borbu između različitih identiteta i uloga koja se kontinuirano vodi i koja se prenosi i na prostore, privatnu i javnu sferu. Svet umetnosti od umetnika zahteva javno prisustvo, participativnost i beskompromisno žrtvovanje za veće pozicije moći, što je neizvodljivo za novopečenu majku i novonastale životne okolnosti nakon dolaska deteta na svet. Briga o potomstvu primorava majke-umetnice-domaćice da praktičnije koriste dostupno vreme što se najčešće ogleda u izboru jednostavnijih medijuma, dok na izbor tema svakako utiče nova „normalnost“ i drugačije iskustvo sveta – navodi istoričarka umetnosti i kustoskinja Amalija Stojsavljević.

Milena Gajić – Moja četiri zida

Uloga majke je uticala na to da Milena počne da radi skice kao svojevrsnu formu vizuelnog dnevnika, u kojima suprotstavlja osećaje izgubljenosti, rastrzanosti između uloga, negativnih i depresivnih emocija sa prizorima raznobojnog domaćinstva, emocijama sreće i radosti. Obilje boja, razbacane igračke, gomile veša i sudova predstavljaju sadržaj slike i umetničine skučene svakodnevnice.

– Iako izložba „Moja četiri zida“ pokušava da ponudi vizuelne odgovore na veoma ozbiljne probleme savremenog društva i nametnutih uloga koje žene perpetuiraju, ono što nas instantno povezuje sa ovim radovima jeste familijarnost i mogućnost da sebe zamislimo u njihovim enterijerima i atmosferi. Sa druge strane, hodajući kroz galeriju između radova, posmatrač možda može osetiti nelagodu ulaska u tuđi privatni prostor – objašnjava kustoskinja.

Bonus video: Jesenja izložba ULUS-a 2023

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar