Foto: Promo/Istorijski muzej Srbije

Izložba "Kraljevi i svetitelji srpski" u Istorijskom muzeju Srbije biće otvorena za posetioce 7. maja, a u galeriji neće smeti u istom trenutku da boravi više od 30 osoba uz obavezno korišćenje maski i rukavica i održavanje fizičke distance, najavio je muzej.

Otvaranje izložbe „Kraljevi i svetitelji srpski“ sprečilo je uvođenje vanrednog stanja, a posetioci će sada konačno moći da je pogledaju svakog radnog dana, u periodu od 12 do 16 časova.

Posetioci će imati priliku da vide pečatnjak kneza Strojimira, vladara prednemanjićke epohe, deo kamenog trona cara Dušana iz manastira Studenica, parapetnu ploču iz Deževe, deo zbirke Muzeja „Ras” u Novom Pazaru, kao i prvu Dečansku hrisovulju, osnivačku povelju manastira Dečani iz 1330, koja se čuva u Arhivu Srbije, takođe i kivot kralja Stefana Dečanskog iz Muzeja Srpske pravoslavne crkve, koji će, kao posebna eksluzivnost, biti deo izložbe do 12. juna.

Zlatni pečatnjak kneza Strojimira, druga polovina IX veka, prednemanjićko doba, Foto: Promo/Istorijski muzej Srbije/ Dragan Kurucic

Postavku čini 12 tematskih celina koje opisuju prve dinastije prednemanjićkog doba, poreklo i postojbinu dinastije Nemanjić, simbolički i titularni karakter imena Stefan i Uroš, značaj patrona Svetog Stefana Prvomučenika za dinastiju, vladarske insignije Nemanjića, njihova stolna mesta, tj. vladarske dvorove, ulogu državnih sabora, kult vladara ratnika, dinastičku lozu Nemanjića, proces sticanja autokefalije, procvat zadužbinarstva, grobne crkve i svetost vladara.

Izložba obuhvata originalne predmete (nakit, oružje, vladarski novac i rukopise), kopije i reprodukcije fresaka, ikona i relikvija, koje prikazuju bogatstvo i raznolikost sačuvanog materijalnog nasleđa države Stefana Nemanje i naslednika tokom dva veka vlasti.

Naušnica srebro XII vek, Foto: Promo/Istorijski muzej Srbije/ Dragan Kurucic

Autorka Vanja Vuksan skreće pažnju postavkom i na izuzetne doprinose Nemanjića ne samo na državotvornim i crkvenotvornim poslovima nego i u oblastima prosvete, književnosti, arhitekture i zadužbinarstva o kome svedoče brojne crkve i manastiri, posebno Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Sopoćani, koje je UNESKO uvrstio na listu svetske kulturne baštine.

Realizaciju izložbe su materijalima iz svojih fondova pomogli: Muzej SPC, Muzej „Ras” u Novom Pazaru, Narodni muzej u Beogradu, Narodni muzej Kraljevo, Narodni muzej Niš, Narodni muzej Aranđelovac, Narodni muzej Leskovac, Narodni muzej Čačak, Muzej u Smederevu, Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, Arhiv Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Arhiv SANU, Biblioteka Srpske patrijaršije, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Univerzitetska biblioteka u Sankt Peterburgu i Galerija Matice srpske.

Dinar cara Stefana Dušana (1346-1355), Foto: Promo/Istorijski muzej Srbije/ Dragan Kurucic

„‘Kraljevi i svetitelji srpski’ autorke Vanje Vuksan, rezultat je njenog višegodišnjeg istraživačkog rada i nastoji da prikaže značaj dinastije Nemanjić za nastanak, razvoj i harmoničnu usklađenost srpske države i crkve, kao i važnost kulta ‘stare srpske države’, oličenom u ovoj vladarskoj porodici, za istrajavanje srpskog naroda tokom viševekovne turske vlasti i obnovu državnosti u 19. veku“, navodi se u najavi izložbe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar