Foto: Shutterstock

Filmski centar Srbije će sa 137 miliona dinara pomoći snimanje pet filmova: špijunski triler "Vera" Nedeljka Kovačevića, biografski "Rajko Mitić" Miroslava Lekića, "Žetva" Pola Kampfa sa temom "žute kuće" na Kosovu, "Zvečarke" Nikole Ljuce i "Videoteku" Luke Bursaća, odlučila je komisija konkursa za sufinansiranje domaćih dugometražnih ostvarenja.

Na konkurs FCS za sufinansiranje domaćih dugometražnih filmova prijavljeno je 32 ostvarenja, a komisija kojom je predsedavala Biljana Srbljanović i članovi Predrag Antonijević, Ivan Karl, Jugoslav Pantelić i Igor Bojović, predložili su ovih pet. Njihov predlog usvojio je Upravni odbor FCS. Filmu „Žetva“ biće odobreno 40 miliona dinara, za ostvarenja „Vera“, „Rajko Mitić“ i „Zvečarke“ predviđeno je po 27 miliona, dok će „Videoteka“ biti pomognuta sa 16 miliona dinara, objavljeno je na sajtu FCS.

Za film „Vera“ u produkciji kuće GFC komisija je u obrazloženju navela da je ovaj „špijunski triler s elementima melodrame zasnovan na životnoj priči istorijske ličnosti Vere Pešić, višestruke špijunke, koja nije poznata široj publici“.

„Očigledno predan istraživački rad Kovačevića rezultovao je materijalom koji će ovu, samu po sebi intrigantnu priču, približiti širokom krugu gledalaca… Pristup koji karakteriše savremenu evropsku produkciju ostavlja ubedljiv utisak i pored toga što je reč o celovečernjem debiju“, navodi se u obrazloženju.

Predlažući film „Rajko Mitić“ Miroslava Lekića, iza kog je stala producentska kuća „Atos Film Dejan Lutkić PR“, članovi komisije naveli su da ih „raduje činjenica da je sve više mladih koji veruju da film može promeniti svet“.
„Dobrim delom smo uvereni da je tako i sa scenarijem Gordana Mihića, te film o životu Rajka Mitića, čuvene fudbalske zvezde, možda može mnogima biti vodilja u životu… To je i priča o fudbalu koja će rado biti gledana, te će, uvereni smo, i producent obezbediti ostatak sredstava neophodan za njegovu realizaciju, s obzirom da je u pitanju pitak, narativno nezahtevan, izrazito komercijalni projekat“, navodi se u obrazloženju.

„Žetva“ u produkciji „Bandur filma“ je „zahtevna priča, rađena iz ugla glavnog lika, stranca, koji dolazi u selo na Kosovu u želji da upozna porodicu svog donora organa“.

„Priča je nametnula kompleksnost vešto napisanog scenarija, niza ubedljivo urađenih scena imanentnih trileru što će, verujemo, privući pažnju šire publike… Zamašna potencijalna međunarodna produkcija aktuelizuje intrigantnu i nikada do kraja istraženu priču o “žutoj kući“ i navodnoj nelegalnoj trgovini ljudskim organima. Komisija se, podržavajući projekat, nada da ovaj film ima mogućnost da kod svetskog auditorijuma otvori niz pitanja na ovu temu“, navodi se u obrazloženju Komisije.

„Zvečarke“, u produkciji kuće „Biberče Productions“ smeštane su „u vreme nakon nekažnjenog zločina čija je žrtva, nekadašnja aktivistkinja za ljudska prava ulazi u turbulentan period života koji će je iz korporacije u kojoj radi dovesti do podruma zgrade u kome je skladišten njen prošli poslovni život“.

„Scenario koji potpisuju Bošković, Bajac i Ljuca angažovana je priča s jasno vođenim likovima čije se sudbine prepliću. Zahtevan scenario koji je nametnula kompleksnost priče prevaziđen je na način vredan pohvale“, ocenila je Komisija.

Za „Videoteku“ scenariste reditelja Luke Bursaća, koji nastaje u produkciji kuće „Mašina i Zec“, komisija smatra da je „jedno je od apsolutno vodećih budućih ostvarenja na ovogodišnjem Konkursu FCS-a“.

„Izuzetno filmsko delo u nastajanju, bazirano na omnibus priči povezanoj okvirom u kojoj mladi kriminalac srednjeg ranga ostaje zaglavljen u napuštenom video-klubu… Scenario je dramski uzbudljiv, izuzetnih dijaloga, sa izvrsnom sposobnošću da karaktere oslika režući pravo u suštinu, a sa samo nekoliko pravilno izabranih poteza (i rediteljskih i dijaloških rešenja), hoda kroz prostore i vremena – od zaleđene prošlosti/budućnosti, do savremene aktuelne zbilje periferije Beograda“, zaključuje Komisija.

Među odbijenima su filmovi Milorada Milinkovića „Što se bore misli moje“, „Balkan“ Srđana Dragojevića, „Ekskurzija“ Miroslava Terzića, „Ljubav u Savamali“ Gorana Gajića, „1970“ Darka Lungulova, „Trpele“ Slobodana Skerlića… Kompletna lista odbijenih filmova sa obrazloženjima se može pogledati na sajtu FCS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar