Foto: Geopoetika

Izdavačka kuća Geopoetika saopštila je da ovih dana objavljuju knjige "Devojka, 1983" norveške spisateljice Lin Ulman, "Đorđić se vraća" Gorana Vojnovića iz Slovenije i "Trinaesti mesec" slovenačke antropološkinje Nataše Rogelje.

Geopoetika je podsetila da u decembru slavi tri decenije rada i da će do Nove godine objaviti „Februar 33/Zima književnosti“ Uvea Vitštoka, „Sve te sitnice“ Irkinje Kler Kigan i rani roman „Balet gubavaca“ kanadskog muzičara Leonarda Koena (1934-2016).

Objavljena je knjiga Lin Ulman, ćerke filmskog para reditelja Ingmara Bergmana (1918-2007) i glumice Liv Ulman, koja je „uzbudljiva i moćna priča u kojoj autorka pokušava da razume devojku od 16 godina koliko je imala te 1983. godine radeći kao model“, saopštila je Geopoetika.

Roman „Đorđić se vraća“ Geopoetika objavljuje danas, i nastavak je Vojnovićevog „Južnjaci, marš! (Čefurji, raus!)“, priče o sudbini sina emigranata, bosanskih Srba, i nekada talentovanog košarkaša.

„Dugo sam tražio način da u književnom smislu odgovorim na ono što se dešava poslednjih godina, ne samo u Sloveniji, već i drugde u svetu. Tražio sam način da izrazim svoj bes i frustraciju zbog oživljavanja nacionalizma i desničarskog populizma“, naveo je Vojnović.

Geopoetika je najavila da će 16. decembra objaviti „Trinaesti mesec“ Nataše Rogelje, koja je provela sedam godina ploveći sa svojom porodicom između obala Mediterana, „koristeći etnografsku metodu da posmatra i upoznaje morske nomade, a književni stil da ih opiše“.

„Zajednička karakteristika modernih morskih nomada je samodovoljnost – individualizam i antikonzumerizam – ili arhetipsko hodočašce čoveka ka samome sebi, uz odluku o putovanju i san o moru. Ovo su moderne priče o ljudima koje je putovanju privukao duh avanture ili neki drugi razlog“, navela je Rogelja.

Bonus video: O gradu, ljudima i muzici – Vladimir Skočajić Skoča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar