Klod Leluš
Klod Leluš Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Francuski reditelj Klod Leluš postaće laureat nagrade Slava filmskom stvaraocu na predstojećem 81. Venecijanskom filmskom festivalu, koji počinje 28. avgusta.

Francuskom sineasti Klodu Lelušu, koji je ovenčan Oskarom ali i Zlatnom palmom za čuveni film „Jedan čovek i jedna žena“, nagrada će biti uručena na Venecijanskom festivalu 2. septembra uoči premijere novog filma „Finalement“, koji će na Lidu biti prikazan u vantakmičarskoj selekciji.

Klod Leluš
Klod Leluš Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Nagrada Slava filmskom stvaraocu (Cartier Glory to the Filmmaker Award) dodeljuje se autoru koji je dao originalan doprinos savremenoj kinematografiji, podsećaju čelnici Venecijanskog festivala.

– Tokom karijere, koja traje više od 60 godina, radio je s izuzetno talentovanim glumcima kao što su Anuk Eme, Žan Luj Trentinjan, Fransoaz Fabijan, Lino Ventura, Žan Pol Belmondo, Klod Leluš je stvorio modernu geografiju bioskopa emocija – izjavio je Alberto Barbera, direktor Venecijanskog festivala, čije će 81. izdanje biti okončano 7. septembra.

Leluš, koji pripada zlatnoj generaciji francuske kinematografije, poslednji put bio je u Veneciji 2002. godine. A briljantnu karijeru počeo je tako što mu je otac, jer je bio loš učenik, kupio kameru kako bi ga zainteresovao za bilo kakvu profesiju. I ubrzo je počeo da snima reportaže i u istoriji kinematografije ostao zabeležen kao prva osoba sa Zapada koja je snimila život ljudi u Sovjetskom Savezu, i to kamerom skrivenom ispod kaputa.

Iako su mu prvi igrani filmovi doživeli neuspeh, već 1966. godine s ostvarenjem „Jedan čovek i jedna žena“ osvojio je Zlatnu palmu u Kanu, a ubrzo i Oskara za najbolji strani film, da bi potom snimio još jedno ostvarenje koje će ući u anale – „Živi za život“ s Ani Žirardo i Ivom Montanom. Kada je devedesetih uradio adaptaciju Igoovog romana „Jadnici“ opet je postigao ogroman međunarodni uspeh.

Osobenost Lelušovog stvaralaštva čini i jedinstveni rad s glumcima od kojih je uvek zahtevao improvizaciju. Ani Žirardo, Žan Luj Tretinjan, Iv Montan, Šarl Aznavur, Žan Pol Belmondo samo su neki od velikana glume koji su prodefilovali kroz njegove filmove.

Klod Leluš
Klod Leluš Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Ovenčan je Klod Leluš, podsetimo, i nagradom za doprinos kinematografiji i kod nas – priznanjem „Aleksandar Lifka“ na 21. Festivalu evropskog filma Palić.

Venecijanska nagrada Glory to the Filmmaker nazvana je po dugometražnom filmu Takešija Kitana iz 2007. I dok je Kitano i bio prvi laureat tog priznanja, potonji dobitnici su Ves Anderson, Ridli Skot i Ejbel Ferara.

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar