Boris Giltburg Foto: Sasha Gusov/Kolarac

Izraelski pijanista Boris Giltburg premijerno nastupa u sredu, 8. februara u 20 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u okviru Steinway & Sons koncertne sezone.

Na programu su kompozicije Frederika Šopena (Balada No. 1., g mol, Op. 23, Ballade No. 2., F dur, Op. 38, Ballade No. 3., AS dur, Op. 47, Ballade No. 4., f mol, Op. 52 ), Sergeja Prokofjeva (iz svite Romeo i Julija, op. 75) i Morisa Ravela (Gaspard de la nuit).

Piano Land i Kolarčeva zadužbina tako nastavjaju sa Steinway & Sons koncertnog zadržavajući koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Boris Giltburg Foto: Sasha Gusov/Kolarac

Boris Giltburt rođen je 1984. u Moskvi u muzičkoj porodici (baka i prabaka su takođe bile pijaniskinje i učiteljice klavira). Sa nepunih pet godina je počeo da svira klavir. U ranoj mladost, se preselio u Tel Aviv, gde je stekao diplomu na Buchmann-Mehta School of Music, u klasi istaknutog profesora Arija Vardija. Godine 2013. osvaja Prvu i nagradu publike na takmičenju kraljice Elizabete u Briselu. Već naredne godine je održao 80 koncerata širom sveta.

Opisan kao „jedan od najsveobuhvatnijih pijanista današnjice“, Giltburg uživa u karijeri koja ga je odvela u sve velike muzičke centre sveta. Nastupao je sa vodećim orkestrima širom sveta kao što su Londonska filharmonija, Izraelska filharmonija, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, NHK Simphoni, VDR Keln, Oslo filharmonija, Češka filharmonija, Orchester National Seattle de France i Baltimor i Baltimor i Sijetl. Takođe, svirao je u svim prestižnim koncertnim salama od Karnegi holu, Koncertgebau u Amsterdamu, Sautbank centru, Muzikferajnu u Beču, Vigmorholu u Londonu i Elbfilharmoniji u Hamburgu.

Repertoar ovog vrsnog pijanističkog titana, pored brojnih muzičkih dela za solo klavir, obuhvata i više od 50 klavirskih koncerata. Do sada ima objavljenih skoro 20 diskografskih ostvarenja za muzičku kuću Naxos. Osvojio je i nagradu Gramophone Award za Dvoržakov klavirski kvintet (muzička kuća Supraphon) sa Pavel Haas kvartetom kao i nagradu Diapason d’Or za njihov poslednji snimak Bramsovog klavirskog kvinteta u f molu.

Ime Borisa Giltburga ostaće zapamćeno i po audio ali i po audio-vizuelnom izvođenje svih 32 Betovenovih sonata, što je retkost u diskografiji današnjice. Ovo diskografsko ostvarenje je objavljeno u boks setu 2021. godine povodom obeležavanja 250 godišnjece Betovenovog rođenja.

Nadaleko je poznat kao vodeći tumač Rahmanjinove muzike. Tokom 2023, u čast 150. rođenja slavnog kompozitora, završiće snimanje njegovih solo dela za klavir, kao i izdati poslednji disk u svom hvaljenom ciklusu Rahmanjinovih koncerata.

Boris Giltburg Foto: Sasha Gusov/Kolarac

Boris Giltburg je strastveni fotograf, bloger („Klasična muzika za sve”) i govori šest jezika.

U februaru, Boris Giltburg će održati sedam koncerata u vodećim koncertnim dvoranama Evrope. Zanimljiva je činjenica, da će se publici Velike dvorane Kolarčeve zadužbine 8. februara, premijerno predstaviti programom istim kao i publici Muziekgebouw u Amsterdamu par dana ranije ali i publici Wigmore hola u Londonu, samo par dana kasnije.

Bonus video: Koncert na Kolarcu – Najbolji kamerni pijanista i najstarija aktivna vokalna solistkinja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar