Radnička klasa ide u pakao Foto: Promo

Film reditelja i scenariste Mladena Đorđevića "Radnička klasa ide u pakao" koji je imao svetsku premijeru u Torontu, a zatim i na Festu nagrađen sa tri prestižna priznanja od kojih i onim za najbolju režiju, kao i glavnom nagradom na zagrebačkom "Subversive Film Festivalu", krenuo je u distribuciju u hrvatskim bioskopima. Kritičari imaju samo reči hvale nazivajući ostvarenje, između ostalog, "ozbiljnim kandidatom za film godine u tzv. regiji".

Kroz crnu komediju, sa elementima trilera i horora novi film Mladena Đorđevića doneo je na veliko platno junake, autsajdere koji se u ne tako bezbrižnoj svakodnevici suočavaju sa nečim mnogo jačim i većim od sebe. Glavne uloge tumače Tamara Krcunović, Leon Lučev, Ivan Đorđević, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Momo Pićurić i drugi, a priča prati harizmatičnu Svetlanu i bivšeg robijaša Miju koji se zajedno sa radnicima propale fabrike udružuju, kako bi istražili mistične puteve nade i pravde.

– Srpski redatelj pokazuje da i 15 godina nakon „Života i smrti porno bande“, jednog od najboljih i najsubverzivnijih srpskih/regionalnih filmova novog milenija, još uvijek može pomaknuti poneku granicu, počevši od one žanrovske – piše Marko Njegić za „Slobodnu Dalmaciju“.

Njegić ocenjuje da se „Đorđević bori protiv tipologije dvaju centralnih žanrova u kojima ordinira (naročito regionalnih primeraka „art house“ drame), subvertirajući ih iznutra“:

– „Radnička klasa ide u pakao“ može se opisati kao da je sociopolitički film Kena Louča („Ja, Danijel Blejk“, „Oprostite, mimoišli smo se“, „Stari hrast“) dobio balkansko lice i skrenuo na teritorij mračne poganske strave s primjesama „torture porn“ horora u izričaju.

Jurica Pavičić u „Jutarnjem listu“ između ostalog, film naziva antimarksističkim.

– Đorđevićev film mogao bi se opisati kao najdosledniji antimarskistički film snimljen u post-Jugoslaviji… Kao u Marxovoj noćnoj mori, radnici nalaze oruđe klasnog bunta, ali ni u čemu modernom i progresivnom… Ovo je film koji ne sliči ničemu što se danas u post – Jugoslaviji snima. To je film koj doista ima – nešto svoje – piše Pavičić.

Radnička klasa ide u pakao Foto: Promo

Kritičar Damir Radić za portal “Novosti” ocenjuje da “Đorđević ekspresivno slika porazne posljedice dekadencije vladajućih, ali pritom bunjuelovski ne štedi ni niže slojeve, pokazujući da je ljudska priroda dublja od klasnih uvjetovanosti.”

– “Radnička klasa ide u pakao” ozbiljan je kandidat za film godine u tzv. regiji.

Bonus video: Reditelj Mladen Đorđević o filmu „Radnička klasa ide u pakao“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar