Džon Nezbit, Megatrend kombo
Foto: Yurasov Vyacheslav / TASS / Profimedia, Goran Srdanov

Džon Nezbit, američki pisac, profesor i futurolog, koji je preminuo prekjuče u 93. godini, imao je neobičnu vezu sa Srbijom, i jednom od najkontroverznijih obrazovnih institucija u nas.

Kakav je to bio specifičan „spoj“ Nezbita i Beograda? Megatrend univerzitet, privatna školska ustanova, oko koje su se dugo plele polemike u javnosti, čitave dve godine (2015-2017) nosila je ime američkog profesora, futurologa i pisca Džona Nezbita, koji je preminuo prekjuče u Austriji.

Pre tačno šest godina, tačnije u aprilu 2015. privatni univerzitet na Novom Beogradu, koji je osnovao profesor Mića Jovanović, promenio je ime postavši Univerzitet Džon Nezbit.

Tada je navedeno da je rukovodstvo te institucije, za čije se postojanje sve vreme vezuju brojne afere, s pogledom na novi razvojni koncept ovog univerziteta, odlučilo da novi pravac razvoja obeleži imenom američkog profesora, futurologa i pisca, najpoznatijeg po knjizi „Megatrendovi“.

Promena imena, kako je tada saopšteno, obavljena je na osnovu pisane saglasnosti Džona Nezbita.

Nov naziv ove privatne školske ustanove obrazložili su pozivajući se na Nezbitovu biografiju napominjući da je u pitanju vodeći svetski futurolog i jedan od najvećih mislilaca današnjice.

Tvorac je koncepta megatrendovi, kojim je i započeo svetsku debatu o globalizaciji. Već više od trideset godina vodeći je svetski analitičar globalnih trendova“, saopšteno je još tada.

Takođe, i da je Nezbit knjigom „The Mind Set“ iz 2005. godine nagovestio krizu Evropske unije i globalnu finansijsku krizu, ali i da je autor deset književnih dela koja su prodata u 57 zemalja u tiražu od gotovo 50 miliona primeraka i nosilac 17 počasnih doktorata. Među njima je bio i počasni doktorat Megatrend univerziteta, čiji je bio profesor po pozivu.

I kada je dolazio u Beograd, na Univerzitet koji je poneo njegovo ime 2015. godine Džon Nezbit je studentima ove školske ustanove poručio da je u životu „jako bitno da nauče da uče“, dodavši:

– To nikada nećete prestati da radite. Srećan sam što sam ovde, okružen svojim dobrim prijateljima – poručio je Nezbit studentima u amfiteatru ustanove.

Potom je rekao koliko je srećan što je ta privatna školska ustanova nazvana po njemu, našalivši se:

– Bio je red da jedan univerzitet ponese ime po meni!

Ljubav“ sa Nezbitom trajala je do 2017. godine kada je Univerzitet ponovo preuzeo njegov osnivač, kontroverzni profesor Mića Jovanović, vrativši mu ime Megatrend. Ni to nije dugo trajalo, s obzirom da je 2019. Jovanović prodao za 56, 1 milion evra 100 odsto vlasništva nad tim univerzitetom Dejanu Đorđeviću, čelniku konzorcijuma nemačkih fondova.

Mića Jovanović sa Dejanom Đorđevićem nakon prodaje Megatrenda Foto: Goran Srdanov

Jovanović je kao razlog za prodaju univerziteta naveo medijski linč i kampanju, a epilog je to što je, posle negativne hajke koja traje već pet godina, upis studenata opao za 400 odsto, navevši da nije član Srpske napredne stranke, već je socijalista i „crven od glave do pete“.

Mića Jovanović je prethodno odbio da govori u dokumentarnom filmu TV N1 „Mega diplomac“, koji je podsetio na čitav niz nelogičnosti i nepravinosti u poslovanju univerziteta, kao i u sticanju najviših akademskih zvanja funkcionera na vlasti, počevši od sadašnjeg ministra odbrane, a tada unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Međutim, ispostavilo se na kraju da je Megatrend prodat nepostojećem kupcu, a prošlog meseca zaposleni ovog univerziteta obratili su se javnosti pismom da ne dobijaju plate mesecima…

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare