Foto: PROFILE PICTURES

Novi film iranskog reditelja Alija Abasija "The Apprentice", koji je fokusiran na poslovni uspeh Donalda Trampa pre tridesetak godina, već je otkupljen uoči svetske premijere na Kanskom filmskom festivalu, zakazane za 20. maj na Kroazeti.

Jedan od dvadesetak naslova koji su u Glavnoj takmičarskoj selekciji 77. Kanskog filmskog festivala jeste i novo ostvarenje iransko-danskog sineaste Alija Abasija, prvo posle dve godine i hvaljenog naslova „Sveti pauk“, u kom se pozabavio biznismenom i bivšim prvim čovekom Amerike – Donaldom Trampom.

Abasijev film naslovljen je, ne slučajno, „The Apprentice“, s obzirom da se tako zvao TV rijaliti šou koji je na televiziji NBC vodio svojevremeno Tramp. U ovom programu, koji je kod nas bio preveden kao „Šegrt“, poenta je bila u takmičenju nekolicine kandidata da se izbore za šansu za zaposlenje u Trampovoj imperiji.

Ali Abasi se u u filmu fokusirao na pozadinu stvaranja jedne poslovne imperije, one nekadašnjeg predsednika SAD, koji je ponovo kandidat za prvog čoveka Bele kuće na novembarskim izborima. Dakle, na uspon Donalda Trampa tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Donald Tramp Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Po scenariju Gebrijela Šermana Abasi prikazuje „uspon mladog Donalda Trampa na lestvici moći kroz faustovski dogovor s uticajnim desničarskim advokatom i političkim nameštenikom Rojem Konom“.

I uoči svetske premijere filma, koja je 20. maja na Kroazeti, izazvao je toliko interesovanje i na marketu u okviru 77. Kanskog festivala StudioCanal je otkupio prava na distribuciju „Šegrta“ za Veliku Britaniju i Irsku, koja će biti realizovana u drugoj polovini godine, javlja „Holivud riporter„.

Trampa u filmu igra laureat Srebrnog medveda na Berlinalu Sebastijan Stan, dok Kona igra Džeremi Strong. Donaldovog oca, biznismena Freda Trampa tumači Martin Donovan, dok pokojnu Ivanu Tramp, prvu suprugu biznis mogula igra Marija Bakalova.

Bonus video: Kanski festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar