Foto: Promo

Rad "U refleksijama…" autorskog tima, kojeg čine Iva Njunjić i Tihomir Dičić, predstavljaće Srbiju na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji.

Okosnicu izložbe „U refleksijama…“ čini Međunarodni sajam u Lagosu, projekat koji je osmislio i vodio arhitekta Zoran Bojović.

Bijenale u Veneciji otvara se 20. maja i trajaće do 26. novembra, komesar Srpskog paviljona je Slobodan Jović, dok će izložbu u Veneciji realizovati Muzej primenjene umetnosti pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Naše arhitekte imale su zapaženu ulogu u procesu transformacije afričkih gradova nakon sticanja nezavisnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, s obzirom da je Jugoslavija bila jedan od predvodnika Pokreta nesvrstanih.

Brojne arhitekte iz beogradske firme „Energoprojekt“ gradile su u Africi, Aziji i Latinskoj Americi, a neki od izvedenih objekata, zamišljeni kao refleksije budućnosti postali su simboli modernizacije i nezavisnosti ovih država. Veliki broj objekata koje je izgradio „Energoprojekt“ imali su „ulogu“ međunarodne saradnje, kao što su kongresni centri, hoteli, aerodromi i međunarodni sajmovi.

Foto: Promo

Projekat Sajma u Lagosu, koji je izabran na međunarodnom konkursu i izgrađen između 1974 – 1976. godine, podrazumevao je urbanizaciju 350 hektara močvarnog područja. Sam objekat predstavljao je simbol tek uspostavljene, multinacionalne države. Arhitekturom predstavlja refleksiju nezavisne budućnosti ostavljajući za sobom kolonijalnu prošlost. Međunarodni sajam u Lagosu bio je odredište na kojem su se nekada sastajali posetioci Svetske izložbe, a danas je mesto koje grad pritiska težinom narasle demografske strukture. Opasane neurednim barakama i dalje stoje sajamske hale čiju arhitekturu je potrebno ponovo čitati.

Foto: Promo

Autori izložbe „U refleksijama“ posetili su Lagos u februaru, tamošnji Sajam, kako bi ustanovili prostorne i vremenske refleksije i predstavili arhitektonsku identitetsku celinu. Ova celina bi trebalo da afirmiše hitnost i potencijal sadašnjeg trenutka u kome se nalazimo u kontekstu izazova budućnosti u kojima se ova arhitektura može prepoznati kao resurs.

Foto: Promo

Projekat „U refleksijama…“ usmerava pažnju na arhitekturu kreiranu kroz međunarodnu saradnju, posmatrajući je kao potencijal i resurs za budućnost.

Sadržaj izložbe u Veenciji predstaviće anatomiju Međunarodnog sajma u Lagosu – i to Sajam kao projekat grada, Sajam kao projekat arhitekture i Sajam kao projekat koji formira čoveka, kao deo svesti i neposrednog iskustva. Ulaskom u paviljon posetilac, kako je zamišljeno, zatiče se u elipsi, vremensko-prostornoj mapi.

Foto: Promo

Izložba je sastavljena od tri sekvence: Nema karta – prazan prostor, Arhiva – bivša sadašnjost i Put u Lagos – aktuelna sadašnjosti.

Refleksija je simetrija sekvence, omogućava sagledavanje iz drugog ugla i trenutak je prošlosti najbliži sadašnjosti. Ponavljanje sekvenci u refleksiji formira elipsu; koja je simbol globalnog, ciklus, izvrnuta mapa sveta, svod, spoljni omotač formiran oko čoveka.

Foto: Promo

Od početka je autorima izložbe pažnju privukao jedinstven period u prošlosti, kada su arhitekte iz naše sredine bile u prilici da oblikuju prostore širom sveta i mondijalizacija arhitekture koja je svoja saznanja razvijala u odnosu na druge kulture:

Iva Njunjić Foto: Promo

– Društvene i političke okolnosti u kojima mi radimo imaju malo veze sa prošlošću o kojoj se ovde govori, a koja nama generacijski i ne pripada. Privukle su nas dinamične promene koje su ovaj projekat u poslednjih 20 godina preoblikovale, iz internacionalnog sajma u haotični hipermarket. Hteli smo o svemu da saznamo od ljudi koji o ovom prostoru imaju neposredno iskustvo i da pokrenemo procese koji će ovaj projekat reaktuelizovati – reči su autora Ive Njunjić i Tihomira Dičića.

Tihomir Dičić Foto: Promo

Rad „U refleksijama…“ izabrao je na konkursu prošlog decembra žiri, koji su činili Biljana Jotić, Dubravka Đukanović, Jelena Ivanović Vojvodić, Miljana Zeković, Snežana Vesnić, Ana Đurić i Jelena Mitrović.

Iva Njunjić (1994, koja je završila Master studije na Arhitektonskom fakultetu, profesionalno iskustvo stiče kroz arhitektonsku praksu u Beogradu i Parizu. Učestvovala je na brojnim međunarodnim i nacionalnim konkursima, dok Tihomir Dičić (1993), koji je takođe završio Master studije na Arhitektonskom fakultetu, iskustvo sticao u arhitektonskim biroima u Bukureštu i Beogradu, a laureat je više nagrada i priznanja na konkursima u Srbiji i regionu i izlagao je u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: Venecija, bijenale, srpski paviljon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar