Filozofski teatar Foto; Promo

Pod nazivom “Neznanje, poricanje i zaborav“ Filozofski teatar će u utorak, 23. aprila od 20 časova, ugostiti Renatu Selecl, slovenačku filozofkinju i sociološkinju koja pripada pokretu teorijske psihoanalize, u Bitef teatru.

Zašto nas mogućnost neprestanog izbora u kapitalizmu nije učinila srećnima i kako je ideja slobode izbora postala tiranija izbora? Šta nas tera da „ubijamo“ ono što najviše volimo i da li moramo stalno da želimo ono što nam je nedostupno? Da li živimo u vreme konstantne anksioznosti, antidepresiva i nasilja pitajući se ko je za to zapravo odgovoran? Da li je anksioznost ultimativna prepreka sreći? Koliko nas je kao pojedince preoblikovala pandemije korona virusa i da li smo posle nje u društvenom smislu postali još pasivniji i manje solidarni? Kada i kako u vremenu postistine koji je određen konstantnim prilivom informacija i dezinformacija odbijamo da nešto saznamo, kada je bolje od nas da nešto ne znamo i zašto nekada želimo da ne znamo?

Ovo su samo neka od pitanja koja će moderatorka Maja Pelević pokrenuti u razgovoru sa gošćom na Filozofskom teatru.

Renata Salecl u svom radu spaja pravo, kriminologiju i psihoanalizu, s posebnim fokusom na analizu odnosa između poznog kapitalizma koji uzdiže „mogućnost izbora“ i naglašenih osećanja anksioznosti i krivice kod postmodernih subjekata.

Autorka je više knjiga, od kojih su najznačajnije: (Per)verzije ljubavi i mržnje, O anksioznosti, Tiranija izbora i Strast za neznanjem.

Bonus video: Dramaturškinja Minja Bogavac o dešavanjima u Srbiji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar