Najava izložbe u Galeriji Haos Foto:Promo/Galerija Haos

Izložba Aleksandra Bunčića biće otvorena u Haosu 21. novembra u 20 časova, najavljeno je iz ove galerije.

Aleksandar Bunčić, profesor na Katedri za vajarstvi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na postavci povezuje crtež kao tradicionalni medij sa umetničkim izrazom koji pružaju nove tehnologije. Posmatrač tako ima dva različita doživljaja – prvi se ogleda u percepciji tradicionalnog crteža, dok drugi predstavlja viđenje savremene digitalne skulpture kroz virtuelnu stvarnost. Stvaran svet zamenjuje virtuelnim, otvara nove vidike i mogućnosti, kao i uglove iz kojih mogu da se sagledaju modelovane geometrijske forme / skulpture.

– Proces kreacije odvija se kroz nekoliko etapa: viruelne skulpture snimam i upotrebljavam ih kao skice koje prenosim na papir sa tradicionalnim tehnikama crteža. S druge strane, virtuelnu skulpturu prebacujem u AR/Augmented reality, čime omogućavam recipijentu da sagleda i doživi savremeni pristup digitalnoj skulpturi. Uz

pomoć proširene realnosti digitalne informacije su postavljene u stvarni svet i mogu da se vide uz pomoć mobilnog telefona – objasnio je autor postavke.

Najava izložbe u Galeriji Haos Foto:Promo/Galerija Haos

Mirjana Blagojev u katalogu izložbe primećuje koliko je Bunčić svestran umetnik, i da njegovi radovi otkrivaju novi prostor virtuelne realnosti, dodajući:

Najava izložbe u Galeriji Haos Foto:Promo/Galerija Haos

„Skulpture koje gradi upotrebom sredstava novih tehnologija postaju vidljive posredstvom mobilnih uređaja. Pri tome umetnik koristi iste elemente na kojima bazira svoje stvaralaštvo, ali nas ovde trougao i linija vode u jednu novu dimenziju, u kojoj moramo uskladiti svoje fizičko i mentalno kretanje kako bi spoznali suštinu dela. Postavljanjem skulpture u virtuelni prostor, pri čemu je ona golim okom nevidljiva, Bunčić otvara najaktuelnija pitanja današnjeg vremena, koja se odnose na naše poimanje realnosti i sveta koji nas okružuje. Samim tim ovaj umetnik se pozicionira u polje koje se tek otvara u savremenoj umetničkoj praksi“.

Najava izložbe u Galeriji Haos Foto:Promo/Galerija Haos

Izložba, koju će otvoriti kustos MSU Mića Karić, trajaće u Haosu do 21. decembra.

Bonus video: Izložba likovne kolonije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar