Foto: Shutterstock, Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svaka porodica ima svoju tradiciju tokom novogodišnjih i božićnih praznika, a ni kultni američki pisac Hanter Stokton Tompson nije se, bar u tom smislu, razlikovao od drugih. Imao je tradiciju, ali posve jedinstvenu, čak sablasnu.

I dok je sve vezano za tvorca takozvanog gonzo novinarstva bilo neobično, počev od njegovog počesto suludog ponašanja, i bizarnih rutina, ni Tomsponovo praznovanje nije bilo ništa manje ekscentrično.

Tako je i božićna tradicija pisca i novinara, koji je rođen 1937. u Kentakiju, a preminuo 2005. u Koloradu, bila jednako suluda.

Kada je u pitanju Tompson, neverovatnih priča nikako ne nedostaje. Uostalom, i sam je govorio:

– Ne bih da propagiram narkotike, alkohol, nasilje ili poremećenost, ali meni su uvek dobro činili…

Svakodnevica novinara koji je pisao za magazin „Rolingstoun“, i čoveka koji je iznedrio knjige, kakve su „Paranoja u Las Vegasu“, „Dnevnik opijanja“ ili „Anđeli pakla“, uključivala je konzumiranje raznoraznih droga, prevashodno psihodeličnih, ali i alkohola. Završio je životno putovanje tako što mu je, nakon kremacije, njegov prijatelj glumac Džoni Dep (igrao u filmovima „Paranoja u Las Vegasu“ i „Dnevnik opijanja“, po Tompsonovim delima, prim.aut. ) ispunio poslednju želju, potrošivši za to tri miliona dolara. Naime, pepeo Hantera S. Tompsona ispalio je iz topa na kuli visine 47 metara u Koloradu.

Iako je do 1990. bezbroj puta šokirao američku javnost, ponovo mu je to pošlo za rukom 1990. kad je pristao na intervju za magazin „Tajm“. Iznova je skandalizovao sve. Kad je novinar Sem Elis došao u Tompsonov dom u Koloradu da intervjuiše pisca, nije mogao ni da pretpostavi šta ga čeka, podseća magazin „Far aut„.

Neposredno pre toga Hanterova asistentkinja je izbacila novogodišnju jelku na trem kuće, kako bi je eventualno neko zasadio…

Ali, Hanter je te prohladne januarske večeri, baš tokom intervjua za „Tajm“, odlučio da se reši jelke. No, umesto da je, na primer, zasadi, odlučio je da je zapali.

Ne samo da je voleo vatreno oružje, već i eksplozivne naprave, i vatru, i uzeo je, na zaprepašćenje novinara „Tajma“, jelku i gurnuo je u kamin, polivši je pride benzinom.

– Odustao sam od intervjua i počeo da brinem za sopstveni život kad je Hanter S. Tompson ispolivao jelku nameran da je zapali u kaminu u svojoj dnevnoj sobi, koji je bio tik do neotvorenog drvenog sanduka u kojem su bili meci za puške i pištolje. Ne samo da je vatra bila opasno blizu metaka, već i u blizini Hanterovog originalnog rukopisa za „Anđele pakla“, prvog mu objavljenog dela – prisećao se novinar „Tajma“.

Ali, zbog velike količine benzina, kao i zbog toga što je jelka bilo isuviše velika za Tompsonov kamin, vatra nije izmakla kontroli. Sam Tompson je rešio da ovekoveči ovaj trenutak, snimivši ga. Može se tako čuti kako govori: „Ulazi tamo budalo!“ dok vatra zahvata jelku, a gotovo prazan aparat za gašenje požara ne reaguje…

Čuju se i užasnuti, uspaničeni glasovi sekretarice i novinara, što pripitog Tompsona preterano ne uzbuđuje…

I sve ovo ne čudi ako se prisetimo jednog kratkog osvrta Hantera S. Tompsona za „Rolingstoun“ u kojem je ovako pričao o novogodišnjim praznicima:

– Sve je to lepo što deca i dalje veruju u Deda Mraza, ali ovo su istinski morbidni dani za nas profesionalce.

Bonus video: Nova godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar