Foto: Promo

U okviru svečanog obeležavanja stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, danas u 18 časova u Muzeju nacionalnog teatra, biće otvorena izložba posvećena tom značajnom jubileju.

Postavku „Jedan vek Baleta – drugih pedeset godina“, koja obuhvata period od 1973. do 2023. godine, priredila je baletski kritičar i pedagog Milena Jauković.

Foto:Narodno pozorište Beograd

– Izložba je okrenuta prikazu celokupne baletske produkcije u proteklih pedeset godina, ukazujući na ona koreografska ostvarenja i scenske postavke koje su imale naročiti uticaj i ostvarile značajan uspeh u vremenu u kome su nastale. U tom periodu premijerno je izvedeno 99 baletskih ostvarenja na Velikoj sceni i 14 na Maloj sceni, što nas upućuje na impozantan podatak o ukupno 113 realizovanih premijera. Ovaj retrospektivni uvid u baletski repertoar pretežno će biti pružen kroz brojne fotografije, na kojima će se naći najistaknutiji baletski umetnici i članovi baletskog ansambla. Izložbeni prostor, pored ostalog, biće obogaćen i autentičnim baletskim kostimima, scenskom rekvizitom, kao i originalnim skicama idejnih scenografskih rešenja – rekla je Milena Jauković.

Izložba se ostvaruje u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti Srbije u kojem će 31. maja u 19 časova, biti otvorena postavka „Jedan vek Baleta – prvih 50 godina“, autorke Jelice Stevanović.

– Postavka je podeljena na dva segmenta: prvim dočaravamo scenski doživljaj kroz scenografske skice i figure nekih najznačajnijih baletskih umetnika, dok u drugom oživljavamo scenske živote osamnaest od preko sto realizovanih baletskih naslova. Odabir nije bio lak, težnja je bila da se prikažu vodeći baletski umetnici i predstave kreirane u što više različitih stilova i žanrova, sa najviše uspeha u zemlji i inostranstvu, najdužim scenskim trajanjem, najboljim kritikama- napomenula je Stevanović.

Foto: Promo/Narodno pozorište u Beogradu

Umetnička direktorka Baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović podseća da su povodom ovog značajnog jubileja osmišljene brojne aktivnosti koje imaju za cilj da se na dostojan način obeleži taj trenutak:

– Posle veoma zapažene premijere baleta Gusar/ Le Corsaire kojom smo obeležili kraj jedne epohe, a istovremeno svečano ušli u novu, otvaramo izložbu koja će nas kao vremeplov provesti kroz zlatnu istoriju našeg Baleta. Ovaj svojevrsni artefakt predstavlja svedočanstvo jednog veka koji je iza nas, ali i postavlja temelje za buduću epohu. Dragoceni su momenti koji su sačuvani i mogućnost da zavirimo u vreme u kojem su živeli i stvarali naši najistaknutiji baletski umetnici. Željno iščekujemo i novu premijeru – Baletski triptih koji predstavlja omaž prošlom vremenu, ali u novoj viziji savremene koreografije i samim tim spaja vreme kroz dimenziju prošlosti i budućnosti.

Izložba u Muzeju Narodnog pozorišta biće otvorena do marta 2024. godine.

Bonus video: Premijera opere „Deca“ u Narodno pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar