Izložba o Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu, Foto: Promo

Izložba “Tražim početak, sjaj i sate stale”, autora Jelene Manojlović, o akademicima Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu, velikanima farmacije, biće otvorena od 1. do 11. jula u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), najavilu su organizatori.

Usled aktuelne epidemiološke situacije, neće biti svečanog otvaranja izložbe, ali je posetioci mogu pogledati radnim danima od 10 do 20, a subotom od 10 do 15 časova.

Organizatori izložbe, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu i Galerija nauke i tehnike SANU, žele da podsete javnost na kompleksne ličnosti koje su s jedne strane utemeljivači studija farmacije, a s druge su naciju zadužili kao značajni umetnici, rodoljubi i naučnici, navedeno je u saopštenju.

Na izložbi će biti predstavljeni arhivska građa, lični predmeti, audio zapisi, fotografije iz različitih privatnih kolekcija.

Namera autora i organizatora izložbe je, kako je navedeno, da široj publici predstave profesionalni doprinos Stevana Jakovljevića, autora „Srpske trilogije“, koji je bio prvi starešina Farmaceutskog odseka i prvi profesor botanike na farmaciji, kao i Jovana Tucakova, osnivača Instituta “Josif Pančić”, prvog profesora farmakognozije na Farmaceutskom fakultetu, koji je još od vremena studija bio horski pevač i solista.

Još u najranijem detinjstvu majka Danica je kod Jovana Tucakova razvila osećaj za muziku.

Kao student bio je član Pevačkog društva „Balkan“, a tokom boravka u Francuskoj nastupao je kao tenor solista u katedrali Notr Dam, izvodeći „Rekvijem“. Za vreme rada u Skoplju, kao vojni farmaceut, bio je član Pevačkog društva „Mokranjac“.

Na izložbi u Galeriji nauke i tehnike SANU biće predstavljeni audio snimci iz Ženeve, iz 1952. godine, na kojima Jovan Tucakov izvodi kompozicije Stanislava Biničkog.

Još manje je poznato da je Stevan Jakovljević takođe bio muzički obrazovan. Tokom studija u Beogradu bio je član Pevačkog društva „Obilić“, sa kojim je gostovao u Rusiji, u periodu od 1907. do 1909. godine.

Autorke kataloga, Jelena Manojlović, spec. farmacije, kustos, i dr Ivana Spasović, istoričar, kolažnim prikazom na poseban način su dočarale život i delo dvojice velikana.

„Naša je nacionalna dužnost da čuvamo i na buduće generacije prenosimo sećanja na naše velikane“, smatraju Manojlović i Spasović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar