Foto: Promo

Izložba "Majmuni iz inostranstva" umetnika Aleksandra Jestrovića Jamesdina biće otvorena 16. oktobra u 19 sati u umetničkoj galeriji Stara kapetanija.

Jamesdin već deceniju po ulicama, javnim prostorima i klubovima Berlina, Beča, Drezdena, Hamburga i Beograda pronalazi i skuplja artefakte u vidu nalepnica koje reprezentuju posebne vrste „gradskih majmuna“. Širokim narodnim masama ove nalepnice poznate su još po nazivima: „Alo, Majmune!“; „Majmunčino!“; „Majmunko!“, podsećaju iz Stare kapetanije.

Umetnikova fascinacija ovim simbolom urbane kulture i subkulture rezultirala je nizom kolaža. Upravo su ti kolaži fokus izložbe „Majmuni iz inostranstva“, a biće u Staroj kapetaniji predstavljeni i jedan video rad, kao i prostorne instalacije. Na sarkastičan i pomalo duhovit način Jamesdin sagledava sve(t) oko sebe i beleži bizarne, neretko i opasne fragmente tog sveta. Poigravajući se s formama, simbolima i tekstom Jamesdin budi žive asocijacije kod posmatrača.

Foto: Promo

Aleksandar Jestrović Jamesdin je rođen 1972. u Zagrebu, a 2000. godine diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Čedomira Vasića, da bi 2016. završio master studije na institutu „Art in Context“ u Berlinu. Živi i stvara na relaciji Berlin – Beograd, a za svoj rad ovenčan je nagradom fondacije Veličković za crtež, priznanjem Kulturnog centra Beograda na Oktobarskom salonu i nagradom za slikarstvo Rista i Beta Vukanović Fakulteta likovnih umetnosti.

Publika će izložbu, čija je kustoskinja istoričarka umetnosti Sonja Beljić, moći da pogleda do 27. oktobra.

Bonus video: Izložba Prison Life

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar