Foto:promo

Izložba slika Jelene Vezmar pod nazivom „Izgubljeno – zamenjeno“ biće otvorena 13. februara u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda.

Izložba slika pod nazivom „Izgubljeno – zamenjeno“ za glavnu temu ima nestalnost ljudskih sećanja. U pokušaju da se sećanje po svaku cenu sačuva, Jelena Vezmar često, nekada i sasvim nesvesno, pribegava rekonstrukciji sećanja koristeći se izmišljenim segmentima koji čine logički smislenu celinu.

Foto:promo

Gradeći prizor u kojem se realistično prikazani objekti smenjuju sa pojednostavljenim, pikselizovanim i/ili neodređenim površinama, umetnica sačuvane delove sećanja uvezuje sa apstraktnim elementima i formama stvarajući celinu sa potencijalom višeslojnog iščitavanja.

Jelena Vezmar rođena je 1996. godine u Beogradu. Završila je osnovne i master studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Kroz svoje stvaralaštvo istražuje međuodnose individue i društva, psihološke fenomene i mehanizme komunikacije unutar određene kulturološke sredine. Glavni medij kojim komunicira je slika na platnu i medijapanu, ali stvara i u drugim materijalima. Učesnica je brojnih radionica, umetničkih i filmskih projekata, kao i grupnih izložbi.

Foto:promo

Dobitnica je nekoliko nagrada od kojih su najznačajnije: Nagrada za najbolji portret na takmičenju „Portret godine“, 2022; Nagrada Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu za seriju malih radova “Momčilo Moma Marković”, 2019; Nagrada Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu za crtež „Miodrag Vujačić Mirski“, 2017.

Bonus video: Katarina Ljubinković Zorić: Izložba inspirisana stihovima Mike Antića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar