Foto: Vesna Lalić

Film "Trinaest života", istinita priča o spasilačkoj misiji grupe mladića zarobljenih u sistemu podzemnih pećina na Tajlandu jedno je od ostvarenja koje će posetioci 51. FEST-a moći da pogledaju.

Priča koja je potresla ceo svet tog leta 2018. godine biće prikazana u okviru ovogodišnjeg FEST-a, a u glavnim ulogama našli su se Vigo Mortensen i Kolin Farel. Akcija spasavanja dečaka i njihovog fudbalskog trenera koji su bili zarobljeni u poplavljenoj pećini Tam Lujang, na Tajlandu, inspirisala je filmske stvaraoce koji su došli na ideju da ovu priču prenesu na veliko platno.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od producenata ovog ostvarenja je Gabrijela Tana, čerka čuvenog Dena Tane.

– Kada se sve to dešavalo ja sam vesti pratila iz Italije, bila sam na odmoru sa majkom i tada me je pozvala jedna koleginica koja je rekla da bi to bila dobra tema za dokumentarac. Našle smo se u Londonu nedelju dana kasnije, zaključile da bi ova priča mogla da bude odličan igrani film, a potom smo pokušale da kontaktiramo ronioce i čujemo njihove priče. Do dečaka nismo mogli da dođemo jer su bili pod zaštitom tamošnjih vlasti.

– U to vreme sam radila i na filmu „Bela vrana“, projektu koji je bilo teško završiti, a baš u tom trenutku mi je majka rekla da bi dešavanje na Tajlandu bila dobra priča za film. Moj odgovor – smučilo mi se, više neću da snimim nijedan film – priča Gabrijela kroz smeh.

Gabrijela Tana Foto: Vesna Lalić

Ovu priču baziranu na istinitom događaju režirao je Ron Hauard, čuveni američki reditelj, glumac i producent, koji iza sebe ima uspešne filmove poput „Cocoon“, „A Beautiful Mind“ „The Da Vinci Code“. Iako nije bio prvobitni izbor za ovaj projekat, Gabrijela Tana kaže da je sa zadovoljstvom prihvatio da bude deo njega.

– Kada smo kontaktirali Rona Haurda i pitali ga da režira ovaj film odmah je bio zainteresovan. Bila je čast i privilegija raditi sa njim. On je veoma posebno biće i jedan od najboljih ljudi sa kojima sam ikada radila. Veoma je inkluzivan i skroman na setu. U potpunosti je bio posvećen filmu tako da je bila prava radost raditi sa njim.

Foto: Randy Shropshire / Getty images / Profimedia

Gabrijela je ovom prilikom otkrila i da trenutno radi na filmu koji će biti sniman u Srbiji, a u pitanju je priča o Milevi Ajnštajn.

– Imamo rediteljku, sjajan scenario i trenutno smo u pregovorima sa glumcima – rekla je ona.

BONUS VIDEO: Jovana Stojiljković: Strast života – počinje 51. Fest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar