Foto: Privatna arhiva

Izložba skulptura “Jezgro” Milice Rakonjac, u sredu 13. septembra u 19 časova, u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija.

Fragilnost percepcije ljudskog bića, transponovana u ambivalentna likovna dela koja nas podsećaju na ljuskice sa jezgrima u kojima se rađa nešto prisno, čudesno i životno – lajt motiv je izložbe „Jezgro“ beogradske umetnice Milice Rakonjac, zapisala je likovna kritičarka Maja Živanović i dodala:

Foto: Privatna arhiva

“Njen intimni višemedijalni dnevnik sagledavamo kroz nekoliko celina specifičnog imaginarijuma, grupisanih u pažljivo odabrane kompozicije izuzetnog likovnog senzibiliteta. Osećanja vode ritam u skulpturama raznorodnih tekstura – gradjom i koloritski raznolikih, a nastalih spontano. Inicirana taktilnošću, Milica se poigrava formama i oblicima uravnoteženih elemenata, u stalnom dijalogu glatkog i hrapavog. Koherentne sferične matrice asociraju nas na potpunost, katkad skrivenih, katkad vidljivih pukotina, koje mogu da budu rane, ali i slučajnosti i greške.”

Upoznavajući mogućnosti različitih materijala, umetnica je, nastavila je Živanović, kroz višedecenijski opus došla do neverovatnh potencijala kombinacija: epoksi smole, terakote, stakla, kamena i drveta (koloritski i konzistentno) oplemenjenih zlatom i akrilom. Belo i zlato simbolizuju – svetlo, nadu i čistotu, crna – mističnost, vizantijsko plavo i zlato – svevremenost. Ta sugestivna ostvarenja, manjih dimenzija, savršeno balansiraju između arhetipskog i egzistencijalnog, ranjivog i snažnog, intuitivnog i ostvarenog, ličnog i univerzalnog… sa nukleusom koji je fokus skulptura i znamenje oslobođenosti od nebitnog.

Foto: Privatna arhiva

“Igre komponenata Milice Rakonjac traže suptilan i neposredan pristup posmatrača. One ciklično prelaze i u objekte i u reljefe, svedenih oblika i sinergije boja – iste skale kao i na skulpturama. Reljefi u većini slučajeva imaju krug kao osnovu, što može da predstavlja i mesec i sunce, ali i štit, odnosno zaštićeno mesto ove umetnice”.

Jedan deo postavke posvećen je i materijalima neposredno uzetim iz prirode, oblucima na kojima nema intervencija. Kamenčići su simboli trajanja i prapočetka života, a prefinjeno su implemnetirani u keramiku.

Foto: Privatna arhiva

“Neslućenim tehničkim ostvarenjima, bez preterivanja u naraciji i usklađene taktilnosti, diskretno uvodeći posmatrače u univerzum koji je dualnost neizvesnog i iskonske jednostavnosti – Miličina jezgra suštinski govore o skrivenom i intuitivnom, u svima nama”, zaključila je Živanović.

Bonus video: Plava izložba za osobe sa invaliditetom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar