Dušan Petričić, Nikola Selaković i Gojko Božović Foto:Ivan Dinić/Nova/Vesna Lalić/Nova.rs/ EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Nakon što je Miloš Vučević, posle sednice Predsedništva SNS-a saopštio jutros imena koja će činiti novu Vladu Srbiju, ono koje je izazivalo najveće iznenađenje, naročito među kulturnim poslenicima, jeste ime doskorašnjeg prvog čoveka Ministarstva rada Nikole Selakovića.

Iako je Nikola Selaković u više navrata tokom političke karijere bio ministar, s kulturom, bar do sada, nikakve veze nije imao. Završio je novi ministar kulture u Vladi, koju će predvoditi Miloš Vučević, osnovne i master studije na Pravnom fakultetu u Beogradu, gde je jedno vreme radio kao asistent. Obavljao je dužnost ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije u periodu od 2012. do 2014, a potom ministra pravde od 2014. do 2016. godine.

Odlukom Vučića 2017. postavljen je na funkciju generalnog sekretara predsednika Republike, koju je obavljao do kraja oktobra 2020. godine, da bi potom bio ministar spoljnih poslova do 2022, a u poslednjoj Vladi Srbije bio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

O kulturi ili umetnosti se slabo, tokom svojih ranijih ministarskih mandata, izjašnjavao javno. Ostaje zabeleženo da je daleke 2017, tada kao sekretar predsednika Republike, najavio kako izvršne i zakonodavne vlasti u Beogradu intenzivno rade na usvajanju Deklaracije o srpskom jeziku i kulturi, a dan pre nego što će biti promovisan u ministra kulture prisustvovao je otvaranju izložbe „Borba za slobodu i za državnost srpskog naroda“ u Novom Sadu poručivši da je ta postavka „karika, jedan beočug u lancu naših stremljenja i naše želje da negujemo i jačamo kulturu sećanja“.

Nikola Selaković  Foto:TANJUG/ MINRZS/ MARKO RUPENA

I dok nam je većina kulturnih poslenika, koje smo pozvali, reklo da ni sami ne bi znali šta da kažu o spoju Selakovića i kulture, pisac Gojko Božović je za Nova.rs imao ovakav komentar na novog ministra koji će sesti u fotelju u Vlajkovićevoj 3:

– U režimu, kakav je naš, kadrovsko pitanje pojedinačnih ministra nije presudno, pa čak ni mnogo važno – kratak je bio Božović, dok je ilustrator i karikaturista Dušan Petričić za naš sajt na vrlo koncizan, ali i ubitačan način sumirao postavljanje Nikole Selakovića za ministra kulture:

– Konačno, idealni promoter šajkače, opanaka, dvoglavog orla i šićardžijskog patriotizma na čelu Ministarstva kulture. Dugo smo čekali.

Bonus video: Vučević saopštava imena novih ministara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare