Foto: Natalija Korenovskaya

Objavljujem rat svakom gmazu što komotno spava, svakom odanom keru što brani bahatu vlast! Objavljujem rat svakom zombiju kome je isprana glava i lopovima koji grabe tuđe u slast! Govoriću dok ne bude kasno, dok mi je čitava glava, dok vojnička čizma ne izbije glas i u srcu mi reč ne uspava! Objavljujem osvetu svetu bez misli i stava, tupoj masi što ćuti i trpi i ne diže glas! Ovim proglasom uz jak gitarski zvuk, mladi glumac Luka Grbić efektno otvara uvodnu scenu komada "Obična priča" u režiji Kirila Serebrenikova koji je premijerno odigran sinoć na sceni Centra za kulturu "Vlada Divljan".

Iako čuveni Serebrenikov nije bio u mogućnosti da dođe u Beograd, rad na predstavi i premijeru pratio je onlajn iz Berlina gde se preselio nakon što je u Rusiji postao persona non grata zbog demokratskih istupa, podrške LGBT zajednici, kritika upućenih autoritarnoj ruskoj vlasti i cenzuri.

Foto:Konstantin Kondrukhov / Flow festival; EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Među onima koji su prisustvovali ovom uistinu važnom kulturnom događaju u Beogradu, bilo je očekivano pola srpskih, pola ruskih državljana.

U “Običnoj priči” koja je sve samo ne “obična”, naš mladi glumac Luka Grbić briljira u glavnoj ulozi Aleksandra Saše Adujeva i to većinski na ruskom jeziku.

Foto: Natalija Korenovskaya

Ovu dramu napisao je ruski klasik Ivan Gončarov 1847. godine. Prvi put je izvedena u pozorištu „Sovremenik“ u Moskvi 1966. godine, a samo godinu dana kasnije doživela je postavku u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu. Godine 2015. Serebrenikov je postavio savremenu verziju ove drame u Gogolj Centru u Moskvi, pri čemu je radnju smestio u modernu Rusiju. Predstava je postala jedna od najpopularnijih u tom pozorištu.

Foto: Natalija Korenovskaya

Sada se “Obična priča“ vratila na beogradsku pozornicu, a pored Grbića koji tumači momka iz provincije koji dolazi u veliku rusku metropolu sanjajući o uspehu, ljubavi i lepoti življenja, maestralan ruski glumac Aleksej Agranovič igra strica koji će se potruditi da mu sruši sve te snove.

Foto: Natalija Korenovskaya

Kako je Agranovič za “Novu” ranije objasnio, ideja nije bila da samo obnove predstavu i izvedu je u Beogradu, već da je prenesu u današnji trenutak i baš ovde.

Foto: Natalija Korenovskaya

– U beogradskoj verziji imaćemo mladića iz srpske provincije koji dolazi u veliki grad kod svog strica. Važno je napomenuti da ovo nije nikakva predstava o konfliktu Rusa i Srba. U centru je sukob provincije i grada koji je svuda isti, kao i činjenica da sami sa svojih deset prstiju menjamo svoj život, ne uvek nabolje, iako toga nismo svesni – kazao je Aleksej koji je u Beogradu bio zadužen i za režiju.

Ništa manje sjajna je i naša glumica Dragana Varagić koja tumači uloge Sašine majke i Marije Ljubecke, a u celokupno dobro uigranom ansamblu su i Filip Avdejev, Danica Maksimović, Kristina Jovanović, Marija Poježajeva, Irina Tepluhova, Davor Perunović, Danijela Stojanović, Ana Zavtur, te Jovan Stamatović-Karić i Luka Abramović.

Foto: Natalija Korenovskaya

Tokom skoro četiri sata koliko traje predstava, svi glumci igraju i na srpskom i na ruskom, uz titl za publiku, a kako je Agranovič istakao, to im ne pada teško jer “kao u fudbalu – potpuno je svejedno iz koje zemlje dolazite, ako igrate istu igru”:

– U umetnosti je to još lepše, jer se vodimo istom emocijom koju podjednako osećamo!

Foto: Natalija Korenovskaya

Tu emociju osetila je i publika koja ih je pozdravila višeminutnim aplauzom i ovacijama hvaleći scenografiju, sjajnu muziku i sve glumce vođene vrsnom režijom Kirila Serebrenikova koji je svojim komadom osvežio beogradsku pozorišnu scenu.

„Obična priča“ je na repertoaru i večeras i sutra na sceni Centra za kulturu „Vlada Divljan“.

Bonus video: Danica Maksimović i Miloš Đukelić – Kad Serebrenikov režira, vredi i samo nositi tacnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare