Štrajk u Holivudu Foto:Michael Brochstein / Shutterstock Editorial / Profimedia

Do pre neki dan delovalo je da je Holivud odahnuo i da štrajka glumačkih zvezda biti neće, bar do 12. jula, međutim deluje da se glumci ipak spremaju da izađu na ulice Los Anđelesa. I tako pridruže scenaristima koji protestuju još od početka maja.

Pregovori između Udruženja holivudskih glumaca i Saveza filmskih glumaca (SAG-AFTRA) i Udruženja filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji traju više od mesec dana, trebalo bi da budu nastavljeni ovih dana, kako bi se došlo do nekog dogovora do 12. jula, u ponoć.

Podsetimo, prošlog petka, nakon jednomesečnih pregovora, SAG-AFTRA i AMPTP dogovorili su se da nastave razgovore o postizanju novog ugovora. Nezvanično, vodili su neformalne razgovore i ovih dana kako bi se sprečila potpuna blokada svetske „fabrike snova“.

No, uprkos tome što je izlazak na ulicu stavljen ad-akta do 12. jula, kako saznaje ugledni američki portal „Dedlajn„, glumci se već uveliko spremaju za štrajk. Već rade na parolama, naručuju majice s protestnim porukama, biraju koordinatore i vođe protesta. Navodno su u stalnom kontaktu s kolegama iz Udruženja pisaca Amerike (Writers Guild of America) koji više od 65 dana štrajkuju, ne samo u Los Anđelesu, već i Njujorku i šire. Koordinišu buduće aktivnosti, a američki portal iz pouzdanih izvora tvrdi da će se glumačke zvezde pridružiti scenaristima i dramskim piscima na već unapred utvrđenim lokacijama u Holivudu.

Čak 98 članova udruženja SAG-AFTRA glasalo je za štrajk, naravno ako njihovo rukovodastvo ne uspe da postigne prihvatljiv dogovor s producentima. I najavilo da izlaze na ulicu 13. jula. Svemu je prethodilo otvoreno pismo članova vođama udruženja. Potpisalo ga je čak 1.000 glumaca, među kojima su Meril Strip, Šarliz Teron, Dženifer Lorens, Bob Odenkirk, Ben Stiler, Ejmi Šumer… Poručili su da su „spremni za žrtvu za koje liderstvo nije“, kao i da „ovo nije trenutak za bilo kakvo osrednje rešenje“.

Meril Strip
Meril Strip Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ne bi to, naravno, bio istorijski presedan. Jer, holivudski glumci su u dva navrata štajkovali. Jednom je to bilo 1960, a poslednji put članovi glumačkih udruženja tražili su svoja prava na ulici 1988. godine. Zanilmljivo je da je te 1960. predsednik Udruženja glumaca bio sam glumac Ronald Regan, a štrajk je trajao čitavih pet meseci. A drugi se desio dok je isti taj Regan bio na čelu Amerike.

Scenaristi i dramski pisci su štrajkovali osam puta, a od toga su sedam puta uspeli da se izbore za svoja prava. Ubeđen sam, zato, da ćemo i mi uspeti da se izborimo za bolje, pravičnije, povoljnije glumačke ugovore. Svi glumci koji su radi da štrajkuju ispisaće istoriju kao što je to bilo 1960. kada smo protestima izborili pravo na zdravstveno osiguranje i penzije. Znamo svi mi da holivudski studiji i producenti neće da se odreknu ničega, i ne odustaju od svog stanovišta ako nema borbe. A ta borba za nas znači izlazak na ulice. Čini mi se da je članstvo spremno – izjavio je član SAG-AFTRA koji je želeo da ostane anoniman.

Bonus video: Kan, crveni tepih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar