Elia Suleiman, Ognjen Glavonić, Lili Horvat Foto: Promo/ Slano Film Days

Učesnici prvog po redu festivala Slano Film Days, 17 mladih filmskih umetnika će od 17. do 22. juna u Slanom i na Elafitskim otocima unaprediti svoje profesionalne veštine kroz razgovore s nekim od najznačajnijih imena iz sveta kinematografije, među kojima su Eli Sulejmani, Ognjem Glavonić ili Lili Horvat, saopštili su organizatori ove manifestacije.

Sa mladim rediteljima, glumcima i snimateljkama tokom pet dana, koliko traju Slano Film Days, razgovaraće višestruko nagrađivani palestinski sineasta Eli Sulejmani, ovogodišnji dobitnik Počasnog srca Sarajeva i gost programa „Posvećeno“ 30. Sarajevo film festivala, ovenčan u Kanu za „Božansku intervenciju“, potom srpski reditelj Ognjen Glavonić, čiji su filmovi, poput „Tereta“ ili „Dubine dva“ prikazivani u Kanu, Berlinu, Torontu i Roterdamu, te Lili Horvat, mađarska rediteljka i scenaristkinja koja, između ostalog, stoji i iza ostvarenja „Dete srede“ (nagrađen u Karlovim Varima), i višestruko nagrađivanih „Priprema za zajednički život na neodređeno vreme“. A snimateljke će biti u prilici da razgovaraju i s Majklom Seresinom iskusnim novozelandskim snimateljem, koji je radio na filmovima „Anđeosko srce“, „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“, „Planeta majmuna: Revolucija“ i „Planeta majmuna: Rat“.

Elia Suleiman, Ognjen Glavonić, Lili Horvat Foto: Promo/ Slano Film Days

Slano Film Days ugostiće i predstavnike filmske industrije, koji će održati predavanja, ali i debatovati kako bi učesnicima pomogli da bolje razumeju filmski biznis i pristup profesionalnoj mreži evropske i svetske kinematografije. U Slano tako dolaze Kristijan Jeune, programski direktor i zamenik generalnog delegata Kanskog filmskog festivala, producent Fiip Bober koji je stao iza 41 filma, od kojih se 13 takmičilo u Kanu, a dva su osvojila Zlatne palme, producentkinja i izvršna direktorka Emili Žorž koja je bila nominovana za Oskara zbog „Skrivene ljubavi“ Luke Guadanjina.

Timka Grin, predsednica Međunarodnog udruženja kasting direktora i direktorka koja je, osim s brojnim glumcima, sarađivala i s eminentnim rediteljima, kakvi su braća Darden, Žan-Lik Godar, Aida Begić, Danis Tanović, Jasmila Žbanić ili Ursula Mejer, te agentica za talente Džesika Kovačević, partnerka u vodećoj agenciji za talente WME, koja vodi karijere vodećih glumaca kao što su Kristen Stjuart, Žanel Mone, Gael Garsia Bernal, Rami Jusef i Džodi Komer, vodiće filmske razgovore s osam mladih glumaca koji učestvuju na prvoj manifestaciji u Slanom.

Christian June, Philippe Bober, Emilie Georges, Timka Grin, Jessica Kovacevic Foto: Promo/ Slano Film DaysVeć je najavljeno da na Slano Film Days u svojstvu gostiju i predavača dolaze Alfonso Kuaron, Ruben Ostlund, Mišel Franko, Juho Kuosmanen i Pavel Pavlikovski.

U večernjim satima, tokom trajanja manifestacije, održavaće se projekcije filmova autora i gostiju Slano Film Days, koje su namenjene svim ljubiteljima filma. Publika će tako biti u prilici da vidi: „Decu čovečanstva“ i „I tvoju mamu takođe“ Alfonsa Kuarona, „Anđeosko srce“ Alana Parkera, koji je snimao Seresin, „Idu“ Paveła Pavlikovskog, „Sećanje“ Mišela Franka „Opalo lišće“ Akija Kaurismakija, ali i novi kratki film Nebojše Slijepčevića „Čovjek koji nije mogao šutjeti“, prvo hrvatsko ostvarenje ovenčano nedavno Zlatnom palmom u Kanu.

Bonus video: Mads Mikelsen deli autograme u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar