Film Z Foto: Promo

Ukrajinski institut, koji predstavlja kulturu te zemlje, poslao je zvanično pismo Filmskom festivalu u Kanu i francuskom režiseru Mišelu Azanavisijusu tražeći od njih da preimenuju naziv njegovog filma "Z" koji će biti prikazan na otvaranju, jer, kako tvrde, može biti protumačen kao ratni simbol ruske invazije na Ukrajinu.

U Rusiji se „Z“ smatra ratnim simbolom koji se takođe koristio u proruskim demonstracijama širom Evrope. Simbol su nedavno usvojile i neke ruske javne ličnosti koje učestvuju na svetskim događajima, kao što je to gimnastičar Ivan Kuliak koji je, dok je bio u Kataru na Svetskom prvenstvu, nosio „Z“ na grudima dok je stajao na podijumu pored ukrajinskog atletičara Ilije Kovtuna. Prošle nedelje, litvanski parlament izglasao je zabranu javnog korišćenja slova „Z“ u znak protesta.

U pismu koje je Ukrajinski institut poslao u Kan piše: „Smatramo da bi promena naslova otvarajućeg filma Kanskog festivala bio gest protiv varvarstva, nasilja i terora ruske vojske.“

Azanavisijusova zombi komedija nosi naziv „Z (Comme Z)“ u Francuskoj, ali njen međunarodni naslov je „Final Cut“. Ostvarenje je prvobitno trebalo da bude prikazano na Sandensu u januaru pre nego što je festival u Juti u poslednjem trenutku odlučio da se preseli na internet. U Kanu je film trenutno naveden u zvaničnoj selekciji kao „Z (Comme Z)“, ali Azanavisijus kaže da će festival u budućnosti navoditi naslov „Final Cut“, piše „Variety“.

Mišel Azanavisijus Foto: Reynaud Julien/APS-Medias/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Natalie Movshovych, šefica odseka za kinematografiju na Ukrajinskom institutu, rekla je da se Kan i dalje ne izjašnjava na ovu temu.

– Koliko ja znam, ova nevoljnost je zasnovana na stavu da je to samo slučajnost i da to treba da bude odluka reditelja, te da je „Final Cut“ međunarodna verzija, a „Z“ francuski naslov. Ali, u Rusiji, lokalni mediji već koriste naslov filma u svoju korist, objavljujući članke koji bi mogli da se protumače kao: „Vidiš? I oni nas podržavaju.“ Tražimo od direktora Kana i reditelja da promene naslov u ime svih žrtava iz Kijevske oblasti, Mariupolja ili Harkova – kazala je Movshovych.

Azanavisijus je istakao je da je svoj film sam nazvao „Z (Comme Z)“ u Francuskoj zato što je to zombi komedija i inspirisan je onim što u Francuskoj nazivaju „serijom Z“ ili B filmovima u Americi.

– Osećam se nemoćan i tužan zbog saznanja da je ovaj naziv izazvao nelagodu ukrajinskom narodu, jer je to poslednja stvar koju sam želeo da uradim. Posvetio sam nekoliko godina svog života snimanju filma „Potraga“ o ratu između Čečenije i Rusije 1999. godine, koji je pokazao varvarski način na koji se ruska vojska odnosila prema narodu Čečenije. Mislim da sam jedini francuski režiser koji je snimio film o ovome – rekao je reditelj.

Međutim, Azanavisijus je istakao da je jednostavno „prekasno“ da se francuski naslov promeni samo dve nedelje pre njegovog puštanja u bioskope.

– Naslov je u celom marketinškom materijalu, a takođe i u špicama. Ali, pobrinuli smo se da međunarodni naslov, „Final Cut“, bude korišćen tokom Kanskog filmskog festivala i u svim materijalima koji će tamo biti izloženi. Svuda bih ga menjao da sam mogao. Moje srce je za ukrajinski narod koji je dovoljno patio, i poslednja stvar koju želim da uradim je da izazovem još više bola ili neprijatnosti – naglasio je reditelj.

Mišel Azanavisijus Foto: Reynaud Julien/APS-Medias/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nije pravo vreme za crveni tepih za naše drage ruske kolege“

U pismu Ukrajinskog instituta takođe se govori o odluci da se u glavnoj konkurenciji prikaže najnoviji film ruskog režisera Kirila Serebrenjikova „Tchaikovsky’s Wife“. Film je podržao privatni filmski fond Romana Abramoviča „Kinoprime“ vredan 100 miliona dolara.

Serebrenjikov, reditelj filmova „Petrov’s Flu“ i „Leto“, osuđen je u junu 2020. na uslovnu kaznu zatvora od tri godine, a izrečena mu je i novčana kazna zbog izmišljenih optužbi za proneveru. Moskovski sud je prošlog meseca poništio njegovu uslovnu kaznu, a filmskom reditelju je nedavno dozvoljeno da napusti Rusiju.

– Bile su sve te sankcije i sada se u Kanu prikazuje film koji je napravio ovaj oligarh – rekao je ukrajinski producent Denis Ivanov, čest saradnik ukrajinskog reditelja Olega Sencova. Ivanov je u martu objavio otvoreno pismo pozivajući na bojkot ruske kinematografije, rekavši da „nije pravo vreme za crveni tepih za naše drage ruske kolege“.

Ivanov kaže da „nema ništa protiv Kirila Serebrenjikova kao umetnika“, ali ističe vezu sa bivšim zamenikom šefa predsedničke administracije Vladislavom Surkovim. Ukrajinski institut opisuje Surkova kao „arhitektu ruske propagandne mašine, direktno odgovornog za varvarsku invaziju koja se trenutno dešava u Ukrajini“.

Prema rečima Natalie Movshovych iz Instituta, ukrajinski filmski stvaraoci imaju „pomešana osećanja“ u vezi sa Kanskim festivalom sledećeg meseca, ali većina njih, uključujući Ivanova, neće otkazati svoj boravak. Debitantska drama Maksima Nakonečnog „Vizija leptira“ biće prikazana u „Un Certain Regard“, a u Kanu je nedavno predstavljen i program „Ukrajina u fokusu“.

– Moje lično uverenje je da treba da budemo tamo. Kan je izjavio da neće pozdraviti nikoga ko je povezan sa ruskom vladom, ali osećam da se oni koncentrišu na formu, a ne na sadržaj. Sve što tražimo je da odložimo premijere ovih filmova dok Rusija ne napusti našu zemlju i konačno preuzme odgovornost za sve što su učinili i sve ratne zločine koje su počinili – zaključila je Movshovych.

Bonus video: Bono Voks na Sarajevo Film Festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar