Alexandra Skochilenko Foto: Instagram/skochilenko

Ruski sud naložio je zatvaranje umetnice Aleksandre Skočilenko iza rešetaka jer je navodno zamenila etikete sa cenama u supermarketima porukama koje protestuju protiv moskovske vojne kampanje u Ukrajini.

Aleksandra Skočilenko se može suočiti sa desetogodišnjim zatvorom zbog svog tajnog protesta, nakon što je optužena po novom zakonu o zabrani „lažnih vesti“ o ruskim oružanim snagama. Okružni sud u Sankt Peterburgu u Vasileostrovskom presudio je da umetnica mora da ostane u istražnom pritvoru u zatvoru do 31. maja, saopštila je pres služba suda na Telegramu, a prenosi „Gardijan“.

Istražitelji su je optužili da je 31. marta u supermarketu u Perekrostoku „stavila delove papira umesto etiketa sa cenama, koji sadrže svesno lažne informacije o upotrebi ruskih oružanih snaga“. Oni su njen motiv opisali kao „političku mržnju prema Rusiji“, što znači da joj preti stroga kazna ako bude proglašena krivom, u rasponu od novčane kazne od 3 miliona rubalja (27.000 funti) do između pet i 10 godina zatvora.

Foto: Promo

Umetnica je navodno napravila seriju razglednica sa sloganima poput „Nasilje nikada nije izlaz“ i slikama simbola mira i ukrajinske zastave.

Skočilenko se na Instagramu predstavlja kao nezavisna umetnica i muzičarka. Ona je u martu kažnjena sa 10.000 rubalja zbog učešća u protestima 24. februara, na dan kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu.

Alexandra Skochilenko Foto: Instagram/skochilenko

– Ne podržavam rat u Ukrajini. Izašla sam danas na ulicu da to kažem glasno – napisala je ona tada.

Nasmejana je pokazala „V“ znak u boksu za optužene u sudnici, objavio je lokalni novinski sajt fontanka.ru.

Inače, zakon protiv „lažnih vesti“ obavezuje da se akcije Moskve u Ukrajini javno opisuju samo kao „specijalna vojna operacija“, ili se suočavaju sa kaznom do 15 godina zatvora. Ovo je navelo nekoliko medija da prestanu da izveštavaju u Rusiji.

Andrej Makedonov, 59-godišnji lekar, priveden je u utorak zbog sličnog protesta u supermarketu u Sankt Peterburgu, izvestila je „Fontanka“. Takođe u utorak, još jedna stanovnica Sankt Peterburga, Tatjana Popova, kažnjena je sa 30.000 rubalja jer je okačila igračke sa sloganima „ne ratu“ u supermarketu.

Bonus video: Glas, dirka, bas: The Way We Were

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar