Samir al-Mansur, vlasnik knjižare ispred njenih ruševina; Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Nekoliko knjižara u pojasu Gaze sravnjeno je sa zemljom tokom nedavnih izraelsko-palestinskih sukoba. Njihovi vlasnici prkosno poručuju: "Ideje ne umiru".

Jedna knjižara u Gazi decenijama je bila nezaobilazno mesto za sve ljubitelje pisane reči, jer u njoj se moglo naći sve od školskih udžbenika, preko raznih izdanja Kurana do arapskih prevoda evropskih klasika. Ali, u svega nekoliko sekundi, sve se pretvorilo u ruševine.

Prošlog utorka, 18. maja, izraelska vojska bombardovala je zgradu u kojoj se nalazila najveća knjižara u Gazi. Vlasnik Samir al-Mansur gledao je u neverici kako nešto u šta je ugradio ceo svoj život nestaje u dimu.

– Četrdeset godina mog života uništeno je za manje od jedne sekunde. Ispod ovih ruševina je preko 100.000 knjiga – kaže pedesetogodišnji Samir za AFP, dok zuri u gomilu betona, papira i smežuranih plastičnih stolica, sa cigaretom među prstima.

Oko pet časova ujutru, tog 18. maja, Mansur je kod kuće gledao televiziju, kada je stiglo upozorenje da će izraelsko vazduhoplovstvo da gađa zgradu u kojoj se nalazi njegova knjižara. Mansur je požurio na lice mesta, ali je uspeo da se približi na 200 metara od radnje, taman da uživo posmatra kako projektil uništava sav njegov životni rad.

Poslednji smrtonosni izraelsko-palestinski sukobi trajali su 11 dana, tokom kojih je Izrael izvršio vazdušne napade kao odgovor na roketnu paljbu Hamasa i drugih islamističkih grupa sa sedištem u Gazi.

– Nemam nikakve veze ni sa jednom oružanom grupom niti političkom frakcijom – istakao je Mansur.
– Ovo je napad na kulturu – ocenio je on.

Mansur je imao 14 godina kada je počeo da radi u očevoj knjižari osamdesetih godina prošlog veka.

Radnju je preuzeo 2000. i ubrzo počeo da se bavi i izdavaštvom.

Njegova knjižara imala je najveću zbirku engleske literature u Gazi.

Dok su spasioci pretraživali mrtve i preživele ispod ruševina, Mansur je tugovao za svim onim što je izgubio.

Pod ruševinama su, između ostalog, ostali primerci islamskih verskih tekstova, dečje slikovnice i kopija „Braće Karamazov“ od Dostojevskog.

Od posledica izraelskog bombarodvanja od 10. maja naovamo poginulo je 248 Palestinaca, među kojima 66 dece, a ranjeno je preko 1900 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravlja u Gazi.
Postoje oprečna mišljenja oko toga koliko je stvarnih terorista među stradalima a koliko civila, prenosi AFP. Premijer Izraela Benjamin Netanijahu kaže da je ubijeno više od 200 terorista.

Mansur je preživeo dva palestinska ustanka i tri rata u Gazi ali „ovako nešto se nikada nije dogodilo. Moja knjižara do sada nijednom nije bila oštećena“.

Izraelska vojska je rekla da je napad bio usmeren na uništenje tunela Hamasa.

Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

„Dvospratna knjižara Samira Mansura izgrađena je pre 21 godinu i služila je kao centar okupljanja i mesto za nabavljanje knjiga za lokalnu zajednicu Gaze i palestinsku decu. Desetine hiljada knjiga je uništeno. Sav trud, duša, kreativnost i talenat utkani u ovo magično mesto su nestali“, napisali su Maviš Ruksana i Klajv Staford Smit, advokati za ljudska prava, prenosi sajt „Literary Hub“.

Mosab Abu Toha, pesnik i osnivač biblioteke „Edward Said“ u Gazi 2014, kaže da je pojas Gaze izgubio „jedan od svojih glavnih kulturnih resursa“.

– Mansur je bio više od knjižare. Bio je izdavačka kuća koja je objavljivala pisce iz Gaze. Knjige su štampane u Egiptu. Neke su prodavane u Gazi a neke su slate širom arapskog sveta. Bio je to način da se kroz književnost digne opsada Gaze – kazao je Toha, misleći na blokadu ove palestinske teritorije koja traje od 2007.

Mansurova izdavačka kuća štampala je po 1000 primeraka knjiga lokalnih autora kao što su Gareb Asklani ii Jusri al-Goul.
– Knjige su možda pod ruševinama, ali to nas neće zaustaviti. Nastavićemo da pišemo i da pokazujemo svetu da zaslužujemo život – izjavila je književnica Nada Abu Miden za „The National“.

Ovo nije jedina knjižara uništena u vazdušnim napadima Izraela. Obližnja „Ikra“ je sravnjena sa zemljom a knjižara i prodavnica pisaćeg materijala „Al-Nahda“ je postala ruševina od šljake i betona.

„Ikra“ se nalazila u Ulici Al Talatini, od milja zvana Maktabat ili „ulica sa knjižarama“. Njen vlasnik Šaban Aslem nije mogao da zaustavi suze.
– Gradio sam je knjigu po knjigu. Ova knjižara je izdržavala moju proširenu porodicu, oko 22 člana – rekao je Aslem za „Middle East Eye“.
– Ovo je bio moj san, ne samo moj život. Noćima sam ostajao budan. Nisam jeo da bih mogao da priuštim otvaranje knjižare – dodao je Aslem.

Ipak, ispred onoga što je ostalo od knjižare „Al-Nahda“ okačen je poster koji uverava verne mušterije da će se uskoro ponovo otvoriti.

„Ideje ne umiru“ piše na njemu.

Na sajtu GoFundMe pokrenute su peticije za prikupljanje novčane pomoći za obnavljanje knjižara Samira Mansura i Šabana Aslema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare