Đorđe Ivačković, Slika 9 IV 70, 1970, ulje na papiru kaširanom na platno, Foto: Galerija RIMA/Promo

Galerija RIMA predstaviće od 24. do 27. septembra na Viennacontemporary međunarodnom sajmu umetnosti u Beču srpske umetnike Đorđa Ivačkovića, Andreu Ivanović Jakšić i Ivana Šuletića.

Nakon dva zapažena nastupa prethodnih godina, Galerija RIMA se i ovog septembra odazvala pozivu organizatora sajma da se i ove godine nađe među izlagačima u Hali Marks uprkos globalnoj situaciji uzrokovanoj virusom Kovid-19 i redukovanom broju učesnika sajma, imajući na umu uspeh i značaj koji ima ovaj vid nastupa na internacionalnoj umetničkoj i galerijskoj sceni.

Galerija RIMA je jedina galerija iz Srbije na ovogodišnjem Viennacontemporary sajmu, a zajedno sa dvema galerijama iz Ljubljane, čini jedine predstavnike moderne i savremene umetnosti sa bivšeg jugoslovenskog kulturnog prostora.

Andrea Ivanović Jakšić, Čovek je Lavirint – tama – svetlost, 2014-2015, kombinovana tehnika na platnu, 155 × 125 × 9 cm, Foto: Galerija RIMA/Promo

Tokom četiri dana Galerija RIMA će predstaviti posetioci sajma Ivačkovićeve slike velikih formata iz sedamdesetih i osamdesetih godina, recentan opus slika-objekata Andree Ivanović Jakšić, kao i slike, crteže i svojevrstan objekat iz ovogodišnje produkcije Ivana Šuletića.

Najveći sajam umetnosti u Austriji i jedan od najperspektivnijih u Evropi okupiće 65 galerija iz 16 zemalja i na jednom mestu pružiti relevantan uvid u savremenu evropsku umetničku produkciju, sa fokusom na galerijama iz Centralne i Istočne Evrope.

Ivan Šuletić, Ostrvo, 2020, ulje na platnu, 200 x 180 cm, Foto: Galerija RIMA/Promo

Imajući u vidu ugled galerija koje se pojavljuju na ovom sajmu, kao i činjenicu da sajam poseti veliki broj različitih stručnjaka, kustosa i konsultanata, predstavnika uglednih muzejskih institucija kao i uticajnih kolekcionara – sajam Viennacontemporary jeste, smatraju u Galeriji RIMA, pravo mesto na kome umetnici i umetnost iz Srbije mogu da preispitaju sopstvenu autentičnost i poziciju unutar tokova savremene evropske umetničke scene.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar