Foto: Promo/ Geopoetika

Gošća Beograda u okviru Molijerovih dana francuska književnica Majlis Besri, predstaviće u četvrtak, 9. maja, od 18 časova u Francuskom institutu u Beogradu svoj roman "Treće doba" (Geopoetika, 2022, u prevodu Olje Petronić), koji je osvojio Gonkurovu nagradu za najbolji prvi roman 2020. godine.

U razgovoru učestvuju Majlis Besri, koja je u Beograd došla na poziv Francuskog instituta, prof. dr. Ivana Đurić-Paunović i Vladislav Bajac, ispred Geopoetike.

Majlis Besri, francuska romansijerka i producentkinja radio emisija na „France Culture“ senzacionalno je stupila na književnu scenu 2020. sa ovim smelim prvim romanom u kome opisuje poslednje dane nobelovca Samjuela Beketa, koje je proveo u jednom pariskom domu za osobe trećeg doba.

Ukrštajući svoja saznanja, činjenice i maštu, ona slika jedinstveni, melanholični i dirljivi portret autora čuvenog dela „Čekajući Godoa“, koji, ironično, ovde čeka svoj kraj i poslednji put sagledava svoj život i svoje delo. Ovaj roman razotkriva iznenađujućeg Beketa, Bekoji je postao, možemo reći, jedan od sopstvenih likova. Nižu se epizode koje su mu obeležile život, ali i one iz svakodnevnog života u „Trećem dobu“, gde je Beket zaista živeo.

Bonus video: Stazama vrhunskih pisaca i pesnika iz naše prošlosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar