Foto:Promo/Filmski centar Srbije

Filmski centar Srbije odlučio je da na konkursu "Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova" sa po 20 miliona dinara podrži dva projekta: "Usekovanje" scenariste Davida Jakovljevića i reditelja Siniše Cvetića i "Biće novih leta" Gvozdena Đurića.

Na sajtu FCS objavljeno je da je na pomenuti konkurs stiglo 18 prijava, a Konkursna komisija je odabrala dva projekta, dok ostali, kako je saopšteno, „nisu u dovoljnoj meri ispunili uslove i kriterijume predviđene Zakonom o kinematografiji“.

Projekat „Usekovanje“ biće sniman u produkciji „Košutnjak filma“, a u obrazloženju je navedeno da je to drama o odrastanju smeštena u jedan prostor, u toku jednog dana, za vreme slave.

Priča prati Jovana, mlađeg sina domaćinske porodice, koji na dan slave pre dolaska gostiju slučajno saznaje da mu se roditelji razvode, a onda postepeno otkriva da je on jedini od koga se ta informacija krije. Izneveren i besan kreće u razotkrivanje drugih porodičnih tajni i suočavanja svih članova porodice sa njihovim grehovima i zanemarenim odgovornostima, pritom ne štedeći ni sebe.

Кomisija je u obrazloženju istakla da se ovaj scenario „odmah istakao živim dijalozima kroz koje otkrivamo odnose među likovima, njihov karakter, namere i želje“.

„Polazeći od događaja u jednoj porodici autori su uspeli da nam sa uspehom predstave paletu današnjeg srpskog društva datu kroz post-moderni ideološki kontekst, te da nam vrlo verodostojno prikažu način na koji se u njemu raspravlja o važnim temama poput klimatskih promena, muško-ženskih odnosa, budućnosti mladih i drugih, zapravo o onim temama za koje danas ne postoji jednoobrazna interpretacija, već su podložne subjektivnoj relativizaciji likova“, navedeno je u obrazloženju Komisije, čiju odluku je usvojio Upravni odbor FCS.

Drugi projekat „Biće novih leta“ (Video produkcija 3YES3 – Zlatko Zlatković PR) po scenariju i u režiji Gvozdena Đurića je crnohumorna drama/komedija o porodici koja sticajem okolnosti provede deset dana zarobljena u stanu glumeći da je na letovanju.

„Scenarista je bio inspirisan istinitim događajem koji mu je poslužio da razvije priču i koji je u njemu pokrenuo brojna pitanja – ko su ti ljudi i odakle dolazi motivacija za tako apsurdan čin? Ovo je veoma uzbudljiva priča o pojedincu, porodici, društvu, sistemu vrednosti i onome ka čemu svi težimo, a to je kreiranje slike o sebi za sebe. Scenario je napisan jednostavno, duhovito i smelo, vizuelne reference koje su ponuđene su odlične. Scenario je žanrovski vrlo pametno usklađen. Glumačka podela je dobro promišljena i već su potvrđene glavne uloge“, navedeno je u obrazloženju.

U kategoriji „Sufinansiranje proizvodnje studentskih završnih filmova“, FCS će podržati 16 projekata od 25 prijavljenih: „Sunce nikad više“ scenariste Đorđa Kosića i reditelja Davida Jovanovića u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti sa 1.260.000 dinara, , „Indigo kristal“ Luke Mihailovića (Produkcija: FDU) sa 1.200.000 dinara, „Miki ide u Beograd“ Srđana Markovića (Produkcija: FDU) sa 1.000.000 dinara, „Autoput“ Nine Ognjanović (Produkcija: FDU) sa 900.000 dinara, „Duboko iznad površine“ Iris Janković (Produkcija: FDU) sa 700.000 dinara.

Po 500.000 dinara FCS će izdvijiti za projekte „Novajlija“ Ružice Anje Tadić (Produkcija: Akademija umetnosti Novi Sad) i „Presuda“ Dore Jung (Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije), po 250.000 dinara za „Marina“ Aljoše Nikolića (Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije) i „Veza“ Miljane Tešović (Produkcija: FDU), dok je 240.000 dinara opredeljeno za projekat „Mreža“ Nataše Glišović (Produkcija: Fakultet primenjenih umetnosti).

Za projekte „Noćna mora“ Jane Popović (Produkcija: Fakultet primenjenih umetnosti), „Aska i vuk“ Katarine Milin (Produkcija: FPU), „BaBoBu“ Jovana Večerinovića (Produkcija: Fakultet primenjenih umetnosti) predviđeno je po 200.000 dinara, „Srećan nam rođendan“ Tamare Tasić (Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije) dobiće 300.000 dinara,  a po 150.000 dinara biće izdvojeno za „Kolekcionar uspomena“ Aleksandre Pešić (Produkcija: Fakultet za medije i komunikacije) i „Neki od nas su duhovi“ Mihajla Vitezovića (Produkcija: Akademija umetnosti Novi Sad).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar