Foto: Spartacus / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Slavni britanski sineasta Stiv Mekvin premijerno će predstaviti svoj najnoviji film "Blitz" na otvaranju ovogodišnjeg Londonskog filmskog festivala.

U režiji, produkciji i scenariju Mekvina, ovo ostvarenje prati epsko putovanje devetogodišnjeg dečaka Džordža (Eliot Hefernan) iz Londona tokom Drugog svetskog rata, kojeg majka Rita (Serše Ronan) šalje na sigurno u englesko selo.

U sinopsisu piše da je Džordž prkosan i odlučan da se sa sela vrati kući majci Riti i svom dedi Džeraldu (Pol Veler) koji žive u istočnom Londonu. Kreće u avanturu i upada u opasnosti, što njegovu majku dovodi do izbezumljenja.

U filmu glume Serše Ronan i novajlija Eliot Hefernan, sa Harisom Dikinsonom, Bendžaminom Klementajn, Keti Berk, Polom Velerom, Stivenom Grejemom, Li Gil, Mika Rikets, Si Džej Bekford, Aleks Dženings, Džošua Mekgvajer, Hejli Skvajers, Erin Mes Keliman.

Premijera će se održati u sredu, 9. oktobra u Kraljevskoj festivalskoj dvorani Southbank centra sa simultanim projekcijama širom Velike Britanije. Veče će obeležiti Mekvinov povratak na premijerno veče LFF-a. On je ranije dva puta otvarao festival sa „Widows“ 2018. i „Mangrove“ 2020. godine.

– „Blitz“ je film o Londoncima. On odaje počast duhu onoga šta i kako su pretrpeli tokom blitz-a (Blitz je na engleskom govornom području naziv za vazdušne napade Luftwaffea na britanske gradove tokom Drugog svetskog rata s ciljem slamanja otpora i kapitulacije Ujedinjenog Kraljevstva. Tokom tih napada poginulo je oko 43.000 civila te je oštećeno ili uništeno preko 1.000.000 zgrada i kuća prim.prev). Takođe istražuje prave predstavnike britanske prestonice, dok je u svojoj srži priča o porodici radničke klase koja očajnički želi da se ponovo ujedini u vreme rata – rekao je Mekvin za „Deadline“ i dodao:

– Ne mogu biti više oduševljen što nas je BFI London Film Festival pozvao da otvorimo ovogodišnji festival i da proslavimo svetsku premijeru ostvarenja „Blitz“ u mom rodnom gradu.

Stiv Mekvin Foto: Promo/Beldocs

Kristi Matesen, direktorka BFI London Film Festivala je istakla da je „Blitz“ film neverovatnog obima:

– Stiv Mekvin na svakom koraku unosi nijanse u film, dubinu karaktera i teksturu grada koji bez premca i čine da se ova tema oseća potpuno novom. To je zapanjujuća produkcija koja će ostaviti publiku u strahu od reditelja, njegove glumačke ekipe i kreativnih saradnika. Čast nam je da podelimo ovaj film sa publikom u Londonu i širom Velike Britanije i ne možemo smisliti bolji način da otvorimo BFI London Film Festival 2024.

Podsećamo, britanski režiser, scenarista i producent Stiv Mekvin za film „Dvanaest godina ropstva“ osvojio je nagrade Oskar i Bafta za najbolji film, kao i Zlatnog globusa. Osvojio je Tarnerovu nagradu, najviše priznanje koje se dodeljuje britanskim vizuelnim umetnicima, a dodeljen mu je i Orden Britanske imperije trećeg reda. U Kanu prošle godine predstavio je film „Occupied city“ koji je prikazan i kod nas.

Bonus video: Filmski festival u Kanu 2024

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar