Bogdan Diklić, počasna nagrada Cinehilla Foto: Samir Ceric Kovacevic

Britanski reditelj Džulijan Templ i beogradski glumac Bogdan Diklić dobili su počasne nagrade festivala Cinehill koji se održava u Gorskom Kotaru.

Proslavljenom britanskom reditelju Templu dodeljena je sinoć nagrada Maverick namenjena hrabrim filmskim autorima koji šire granice filmskog izražaja.

„Ne mogu da zamislim osobu koja više zaslužuje ovu nagradu od čoveka koji je kamerom zabeležio rađanje celog jednog razdoblja. Templu je pank odredio karijeru, a nama je ostavio filmove koji nas teraju da postavljamo pitanja“, rekla je selektorka glavnog programa Milena Zajović.

Julien Temple, počasna nagrada Cinehilla Foto: Samir Ceric Kovacevic

Templ uzvratio je kako mu se sviđa što ova nagrada nije takmičarska nego je namenjena baš njemu. „Veliki sam ljubitelj ovog festivala. Na njemu je slična energija kao na Glastonberiju, festivalu o kojem sam napravio film.“

Veče pre publika je u velikom broju pozdravila i regionalnu glumačku zvezdu Bogdana Diklića koji ove godine slavi 50 godina delovanja. Jubilarnu nagradu dodelio mu je reditelj Danilo Šerbedžija, član žirija ovogodišnjeg Cinehilla. „Bio sam prvi gost Motovuna, a ove sam godine stigao i kao prvi gost Cinehilla. Ponosan sam što sam kumovao početku oba festivala“, naglasio je Diklić.

U pedeset godina zavidne karijere ovaj svestrani glumac ostvario je više od 200 uloga u nekima od najpopularnijih regionalnih filmova, serija i predstava, a njegovo prijateljstvo s Motovun Film Festivalom krenulo je od samih festivalskih početaka. Naime, Bogdan Diklić prvi je gost koji je stigao na Motovun Film Festival, povodom projekcije sada već kultne crne komedije „Bure baruta“ (1998) reditelja Gorana Paskaljevića.

Festival se završava večeras dodelom nagrada i projekcijom filma „Vampirica mekog srca traži suicidalnu osobu“ kanadske rediteljke Ariane Louis-Seize.

Bonus video: Radoslav Rale Zelenović o Festivalu evropskog filma Palić i Bati Živojinoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare