Najavljena saradnja Muzeja naivne i marginalne umetnosti i Galerije Matice srpske
Foto: Arhiva muzeja

Povodom otvaranja predstojeće dve izložbe u okviru saradnje Muzeja naivne i marginalne umetnosti i Galerije Matice srpske, "Pomorišac – Vasa Pomorišac" u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini (13. jun, 19h) i "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu (14. jun, 20h), održana je konferencija za medije na kojoj su govorile su dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti, i Jelena Ognjanović, programska direktorka Galerije Matice srpske.

Dr Tijana Palkovljević Bugarski je o predstojećim izložbama i saradnji dva muzeja rekla da su odlučili da izložbu o slikaru Vasi Pomorišcu predstave u Jagodini i da tako pokažu kako jedan umetnik, koji je bio na margini srpske umetnosti, predanim radom, dobrim konceptom i kvalitetnom izložbom može da postane centar – odnosno jedno od vodećih i nosećih ličnosti srpske likovne umetnosti 20. veka.

– Takođe smo želeli da dela Ilije Bosilja iz muzeja Ilijanum iz Šida, zbirke Oto Bihalji-Merin i Muzeja naivne i marginalne umetnosti, nešto što se dugo smatralo marginalnom umetnošću, predstavimo u Novom Sadu. Zato smo odlučili da prvi put Iliju Bosilja i Savu Sekulića zajedno predstavimo pod krovom Galerije Matice srpske. Upravo ovom saradnjom rušimo tabue o tome šta je margina, a šta je centar, i dokazujemo da je najvažniji visok kvalitet umetničkih dela, profesionalni pristup i dobra međumuzejska saradnja.

Najavljena saradnja Muzeja naivne i marginalne umetnosti i Galerije Matice srpske
Foto: Nikola Marković

Dr Ivana Bašičević Antić je u svom obraćanju istakla da je izložba s kojom gostuju u Galeriji Matice srpske nastala 2023. na poziv Muzeja u Italiji Casa dell’Art Brut i zabeležila je veliki uspeh.

– Nastupiti u zemlji kakva je Italija, koja ima beskonačno bogatu tradiciju i ogromno kulturno umetničko blago, i dobiti takvu pažnju publike, pokazala je da Ilija Bosilj i Sava Sekulić sa argumentima brane poziciju visoke umetničke vrednosti. Da njihov opus ima dovoljno nivoa sadržaja i značenja da može da se proučava u okviru savremene umetničke scene, i u okviru onoga što je vezano za diverzitet različitih izraza moderne umetnosti posle Drugog svetskog rata, koja je dobila različite forme i podrazumevala mnogo veću slobodu izražavanja i pristupa umetnosti kao stvaralaštvu uopšte.

Jelena Ognjanović je naglasila da je izložba „Pomorišac – Vasa Pomorišac“ imala veliki veliki odjek u Novom Sadu, te da je čast i zadovoljstvo prikazati stvaralaštvo ovog umetnika i u drugim delovima zemlje.

– U Muzeju naivne i marginalne umetnosti biće izloženo 76 umetničkih dela koja datiraju praktično od samog početka Pomoriščevog stvaralaštva, kada je on još sa 16 godina započeo svoju umetničku karijeru u ateljeu našeg čuvenog slikara Steve Aleksića, pa sve do najkasnijih radova šezdesetih godina. Vasa Pomorišac je pre svega svestran umetnik, koji je na neki način spojio moderno doba sa osvrtom na srednjevekovnu srpsku umetnost, i jedan je od naših retkih umetnika koji se izrazio u najrazličitijim umetničkim poljima – od slikarstva, preko ilustracija za knjige, izrade novčanica, do vitraža – kazala je Ognjanović.

Najavljena saradnja Muzeja naivne i marginalne umetnosti i Galerije Matice srpske
Foto: Arhiva muzeja Ilijanum

Izložba „Pomorišac – Vasa Pomorišac“ posvećena je umetniku koji je uspeo da klasičnu umetnost prikaže kroz optiku modernog pogleda, koji se jedini među svojim kolegama slikarima prve polovine XX veka školovao u Londonu i koji je nagrađen Srebrnom medaljom Udruženja francuskih umetnika. Dela Vase Pomorišca čuvaju se u brojnim privatnim kolekcijama u Evropi, ali i u državnoj kolekciji Muzeja Viktorije i Alberta u Londonu. Izložba će biti otvorena do 8. septembra.

Izložba je izvorno realizovana u saradnji Galerije Matice srpske sa Muzejom savremene umetnosti u Beogradu, a publika je prvi put mogla da je vidi u Galeriji Matice srpske u periodu od 20.10.2023. do 3.3.2024. godine. Kustoskinje izložbe su Jelena Ognjanović i dr Ana Ereš.

Muzej naivne i marginalne umetnosti će sa svojom izložbom “Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić” gostovati u Galeriji Matice srpske, a otvaranje je zakazano za 14. jun u 20 časova. Na ovoj izložbi biće predstavljeno 70 radova Ilije Bosilja i Save Sekulića iz muzejskih kolekcija, zbirke MNMU iz Beograda i Muzeja Ilijanum iz Šida. Izložbu prate dva dokumentarna filma. Film o Iliji Bosilju delo je reditelja Žike Mitrovića nastalo u produkciji Centarfilma, dok film o Savi Sekuliću potpisuje Slobodan Pešić i nudi i segmente razgovora sa samim umetnikom. Dela Ilije Bosilja poslednji put su bila prikazana u Novom Sadu na izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 1995. godine, dok je delima Save Sekulića ovo prvo prikazivanje u Novom Sadu. Izložba će biti otvorena do 1. septembra 2024. godine.

Na poziv muzeja Casa dell’Art Brut iz Mairano di Casteggio, ova izložba je bila predstavljena italijanskoj javnosti od 10. juna prošle godine, a zbog velikog interesovanja dvaput je produžavana i trajala je sve do 10. decembra. Koncept izložbe rezultat je dve prethodne izložbe koje je MNMU predstavio u prostoru Kulturnog centra Srbije u Parizu: „Moć vizije“, 2021.godine, i „Svet po Iliji,“ 2022. godine. Kustoskinje izložbe su dr Ivana Bašičević Antić i Marta Morgana Rudoni.

Bonus video: Izložba „Lavirint devedesetih“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare