Paolo Mađeli Foto:Goran Stanzl/PIXSELL

Vratiti se u Atelje posle više od 30 godina nije bilo uopšte lako. Ova predstava govori o fragilnosti života, ovih 30 godina su prošle za tren, i to vrlo vrlo fragilno, zapisao je na FB stranici Ateljea 212 slavni reditelj Paolo Mađeli, uoči premijere komada „Otac“ po delu Florijana Zelera.

Prvo izvođenje je zakazano na Svetski dan pozorišta, u ponedeljak, 27. marta u 20 časova, na sceni Mira Trailović. O svom povratku u srpsku prestonicu i Atelje 212, Mađeli dodaje:

– Nemojmo više govoriti o fragilnosti i nemojmo govoriti o nama, takozvanim umetnicima i o našem neprestanom tumaranju po svetu. O izgubljenom vremenu je bolje govoriti, kako nas je maestro Prust učio, ne definirajući ga u vremenu i u prostoru. Zato moja osećanja i moje unutarnje putovanje kreću sa mojim počecima u ovom ljubljenom teatru.

Foto:Andja Brstina

„Divovi sa planine“, nastavlja reditelj, bila je prva predstava koju je radio u Ateljeu, a kofinansirao je ni manje ni više nego Pjer Karden.

– To je bilo 1974. godine, sram me je i kad pomislim koliko je to davno bilo. Duga, stara, neofucana ljubav prema ovom teatru i njegovim avetima me je proganjala ova dva meseca rada… Mira, Jovan i svi ostali – emotivno je napisao Mađeli i uputio poruku publici:

– Bez obzira na ono što ćete vi, dragi gledaoci, misliti o ovoj predstavi, moram reći da sam vrlo srećan da sam sreo ove glumce, muzičare i saradnike, jer oni, htjeli ili ne, su postali moja familija. Vrlo sam im zahvalan i sve ih volim. Oni mi daju nadu da će znati pronaći nove forme koje će neprestano okupljati nove, mlade umetnike i zapaliti neku novu vatru.

U predstavi „Otac“ , drugom delu Zelerove trilogije, koju režira Paolo Mađeli, igraju Vojislav Brajović, Hana Selimović, Ivan Mihailović, Isidora Simijonović, Dragana Varagić i Marko Grabež.

Ova tragikomična porodična priča fokusirana na ostarelog oca koji se bori sa demencijom. Baveći se procesom starenja i, u datim okolnostima, izvrnutim odnosom oca i ćerke, autor dovodi u pitanje i postojanost kategorija istine i realnosti.

Dramu je prevela Ivana Dimić. Dramaturškinja je Željka Udovičić Pleština, scenograf Darko Nedeljković, kostimograf Leo Kulaš, a muziku komponuje Koikoi bend.

Prva repriza je u utorak, 28. marta.

Bonus video: Dragana Varagić o povratku na scenu Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar