Stanislas Pjere, Dragan Bjelogrlić, Najava Festivala francuskog filma Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Festival francuskog filma, šesti po redu, biće održan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 19. do 23. juna. Na nekoliko lokacija publika će biti u prilici da vidi najnovija ostvarenja francuske kinematografije, ali i ona koja su obeležila prethodnu festivalsku sezonu, a ovoga puta, kako tradicija ove smotre nalaže, kum Festivala francuskog filma je glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, saopšteno je na današnjem susretu s medijima u Mts dvorani.

Festival francuskog filma je plod dugogodišnje saradnje između Francuza i Srba, podsetio je na susretu s medijima direktor Francuskog instituta u Srbiji Stanislas Pjere.

– Ta saradnja se oslikava u promovisanju francuske kinematografije u Srbiji, ali i čitavom regionu. Poslednjih godina je sve veći broj francuskih i frankofonih filmova na festivalima u Srbiji, zbog čega mi je veoma drago i što znači da je protokol potpisan prilikom posete Emanuela Makrona Srbiji 2019. godine ima smisla – ocenio je Pjere, dodavši da će šesto izdanje festivala biti veoma bogato:

Stanislas Pjere, Najava Festivala francuskog filma Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Pored Mts dvorane, platou kod Ušća, Kosančićevom vencu i Silosima, ove godine imamo novo mesto – Beograd bašta u Bregalničkoj ulici, na Zvezdari, na prostoru nekadašnjeg starog bioskopa na otvorenom. Imaćemo programe u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu i festival se širi, na šta smo veoma ponosni. S obzirom da je Pariz ovoga leta domaćin Olimpijskih igara, odabrali smo u posebnoj selekciji nazvanoj Off program nekoliko filmova na temu sporta. Gledaćete i filmove koji su bili prikazani na nedavno završenom Kanskom festivalu – najavio je Pjere, ocenivši da prisustvo Dragana Bjelogrlića, jednog od najvećih glumaca, daje predstojećem festivalu poseban značaj:

– Hvala što ste kum festivala dragi Dragane!

Dragan Bjelogrlić, Najava Festivala francuskog filma Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

A „prozvani“ Dragan Bjelogrlić zahvalio se na „značajnoj funkciji“, onoj kuma Festivala francuskog filma, koju su, podsetimo, pre njega „obavljali“ Srdan Golubović, Vladimir Perišić… Govorio je glumac, reditelj i producent i o značaju francuske kinematografije, nazvavši je stožerom, ali pričao je i o novom kulturnom mostu između Francuske i Srbije, čiji je i sam deo zahvaljujući filmu „Čuvari formule„, (produkcija CobraFilm i United Media) koji je juče počeo da se prikazuje u 80 bioskopa u Francuskoj.

Jedan od glumaca koji igra u Bjelogrlićevim „Čuvarima formule“ Aleksis Manenti biće gost 6. festivala i to na samom otvaranju 19. juna kad će na Kosančicevom vencu biti prikazan film Lađa Lija „Nepoželjni“. I Li, uz Manentija, kako je otkrio glumac obrativši se putem video linka, dolazi u Beograd kako bi predstavili ostvarenje o Habi, mladoj ženi koja se suprotstavlja opštinskim vlastima da bi sprečila rušenje svoje zgrade.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam pozvan u Beograd. Jer, moja majka je iz Beograda. Veoma sam želeo da prikažem ovaj film (Manenti i koproducent, prim.aut.) tu kako bih video reakcije Beograđana. Saradnja sa Lijem bila mi je važna, jer mi je pomogao da u glumu pretočim ono što mi je bilo u glavi – priznao je Manenti, a osvrnuo se i na „Čuvare formule“:

– Film „Čuvari formule“ je juče izašao u Francuskoj, u bioskopima. I već je dobio sjajne kritike, ne samo u stručnim časopisima, nego i u velikim dnevnicima, kakvi su „Figaro“ i „Mond“. To dovoljno govori da, ne samo da je tema koju obrađuje značajna, već je i dobar film.

Igor Stanković

Direktor i osnivač festivala Igor Stanković najavio je da je film, koji će publika gledati na otvaranju – „Nepoželjni“ svetsku premijeru imao na festivalu u Torontu.

– Dolaze nam Lađ Li i Aleksis Manenti, čime nastavljamo tradiciju dovođenja značajnih imena francuske kinematografije na festival, ali na vreme, kako se pokazalo do sada, prepoznajemo i one koji su u usponu. Ekskluziva je da ćemo drugog dana festivala, 20. juna gledati film koji je otvorio ovogodišnji Kanski festival – „Drugi čin“ Kentena Dipijea, s Leom Sedu, Lujem Garelom i Vensanom Lendonom.

Do 23. juna publika Festivala francuskog filma biće u prilici da vidi ostvarenja „Druga runda“ Albera Dipontela, „Samo nas dvoje“ Valeri Donzeli, „Povratak“ Katrin Korsini, „Kiselina“ (Žist Filipo), „Van sezone“ (Stefan Brize), „Gospodin Blejk“ (Žil Legardinije) i „Slučaj Goldman“, koji je potpisao Sedrik Kan i gleda glumačke zvezde, kakve su Fani Ardan, Virdžini Efira, Džon Malković, Artur Harari…

Bonus video: Kanski festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar