Postavka "Linearni koloplet" Vukašina Milovića otvorena je sinoć u Galeriji Haos, a publika će biti u prilici da je vidi sve do 9. maja.

Izložba u Haosu predstavlja dela umetnika respektabilnog i sugestivnog likovnog izraza i retke individualnosti. Vajar Vukašin Milović je na postavci predstavio skorašnje radove i to crteže na metalu apstraktne provenijencije.

Na otvaranju izložbe osnivačica Haosa i istoričarka umetnosti Borka Božović podsetila je na reči, koje je u katalogu postavke zabeležila Olivera Vukotić, da su Milovićeva dela usredsređena na čistu likovnost i govor plastične forme lišene svake narativnosti, što je bio iskorak iz figurativnog sveta u svet apstraktnih ideja.

– Evidentna je snaga crteža u sukobu sa otporom materijala. U skulptorskom tretmanu metala potrebna je zavidna veština, a zamišljeno ishodište mora da poseduje definisane likovne probleme, u ovom slučaju, sadejstvo u poetskoj igri, prostorima duhovnog i nevidljivog sa igrom linija i linearnih usecanja, proreza, dijagonala, ožiljaka, zasecanja, šrafura, arabeski, koncentričnih krugova na tvrdu metalnu podlogu. Vukašin Milović, poznat kao autor snažnog ekspresivnog crteža i od ranije, najpre potezima četke a potom suptilnim linijama, ovim radovima čini još korak dalje tvoreći likovne objekte i metalne plohe u plitkom reljefu, besprekorno zanatski izvedene – kazala je Božović, dodajući da vajar i profesor vajarstva tvori crteže na metalu kakve do sada nisu imali prilike da predstave u ovoj beogradskoj galeriji.

Otvaranje galerije Vukašin Milović Foto:Promo

– U njima se prepliću kreativna igra asocijativnog i intimne misaone refleksije, proživljeni doživljaj, snažne emocije i promišljena intervencija. Vukašin nam na ovim radovima, draga gospodo, isporučuje svoju dušu. Budući da je vajarstvo, gotovo po pravilu, teška i skupa umetnost, imamo potrebu da istaknemo kako je ovde reč o vrhunskim ostvarenjima visokog umetničkog dometa – istakla je Borka  Božović.

Otvaranje galerije Vukašin Milović Foto:Promo

A Olivera Vukotić je ocenila da su tradicionalnost i modernost, ali i mekota i snaga odlike opusa Milovića.

– Konačno ishodište mu je metal, zbog čega ovo deluje opozitno. Međutim, Vukašin poseduje veštinu da ih oblikuje onako kako njegovo unutrašnje biće želi. Iako osluškuje šta se dešava kod nas i u svetu, on prati svoj unutrašnji impuls i ima izuzetno naglašenu samokritičnost. Stvara svoj metod, princip rada, koji je, iako umetnički eksperiment, prepoznat i od strane stručne javnosti i nagrađen prestižnim priznanjima – navela je Vukotić, dok se sam Vukašin Milović samo skromno zahvalio svima što su došli da mu pruže podršku, kao i Borki Božović na ukazanom poverenju.

Otvaranje galerije Vukašin Milović Foto:Promo

Vukašin Milović priredio je do sada 30 samostalnih izložbi skulptura i crteža u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na više od stotinu grupnih, bijenalnih, trijenalnih i međunarodnih izložbi. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, među kojima su Nagrada Univerziteta umetnosti u Beogradu, ona Fonda Sreten Stojanović FLU ili prizanje za najuspešnijeg učesnika na Međunarodnom simpozijumu skulpture u Hanoju, pa Gran pri Beogradskog sajma, Nagrada Zlatno dleto ULUS-a…

Otvaranje galerije Vukašin Milović Foto:Promo

Dela je izveo u javnim prostorima u Srbiji, Vijetnamu i Litvaniji, a radovi mu se nalaze u javnim i privatnim muzejima i kolekcijama.

Bonus video: Uroš Đurić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar