Mika Taanila na Festivalu evropskog filma Palić, foto Damir Vujković

Nagrada Festivala evropskog filma Palić "Underground Spirit", koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku, uručena je večeras, na Letnjoj pozornici filmskom režiseru i vizuelnom umetniku Miki Tanili.

Priznanje je Miki Tanili uručio Nikolaj Nikitin, selektor Glavnog takmičarskog programa Palićkog festivala, rekavši:

– Miku sam upoznao 2001. godine u Tampereu, na najvažnijem festivalu kratkog filma u Finskoj i jednom od tri najvažnija u svetu, gde je bio sa mnom u žiriju. Već tada je bio jedan od najizuzetnijih filmskih autora i vizuelnih umetnika.

Nikitin je čestitao autoru na celokupnom radu u poslednjih nekoliko decenija, ali i na tome što je tematizovao veštačku inteligenciju još davne 1996. godine, dok je laureat Mika Tanila priznao da je nagradu veoma emotivno doživeo:

– Dopada mi se naziv nagrade. Nije za najbolji film ikada napravljen ili nešto nalik tome, već za duh, esenciju. Dok primam ovu fantastičnu nagradu, obećavam da ću sačuvati otvoren um i radoznalost i u budućnosti.

U selekciji Omaž dobitniku nagrade, u bioskopu Abazija će 22. jula u 22 časa na repertoaru biti kratki filmovi Tanile: „Patent br. 314805“, „Fizički prsten“, „Svet“, „Optički zvuk“, i „Budućnost nije ono što je bila“ a dan kasnije ostvarenja „Neuspešna praznina“.

Projekti Mike Tanile, filmskog režisera i vizuelnog umetnika iz Helsinkija, često istražuju interakciju između čoveka i mašine. Tanilini eksperimentalni filmovi prikazivani su na međunarodnim filmskim festivalima i specijalnim događajima kao što su Berlinale, TIFF Toronto, IFFR Rotterdam, CPH, Međunarodni festival kratkog filma u Klermon-Feranu, Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, Filmski festival Midnight Sun, IDFA Amstredam i Kurzfilmtage Oberhausen.

Bonus video: Zelenović o Paliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar