Sonja Gajić Foto: Promo/Privatna arhiva

Samostalna izložba akvarela Sonje Gajić otvora se danas u 19 sati u galeriji "Iks vitamin" u Resavskoj ulici 19, a umetnica će premijerno izložiti svoje radove iz ove i prethodne godine. Nakon dugogodišnjeg rada kao vajarka, Sonja po prvi put istupa iz svoje prakse i predstavlja potpuno nove radove, kojima sam mediji akvarela odvodi u kotekst multimedijalnog.

Inspirisana sagledavanjem sopstvenih emotivnih procesa, autorka prevodi lična iskustva na papir. Koristeći motive mitoloških bića, muških i ženskih atletskih figura, Sonja formira narativ slobodnih asocijacija. Zaljubljenost, iskrenost, traume i porodični odnosi su samo neke od tema koje umetnica artikuliše.

Foto: Promo/Privatna arhiva

Osnovne karakteristike ove premijerne serije akvarela su čulnost i kontrast. Čulnost je izražena osećajem mirisa, ukusa i zvuka. Kontrast proizilazi iz osećaja patosa i praznine nasuprot euforiji i ispunjenosti. Zagonetku rešava sam posmatrač suočen sa slikom, kada pokušava da dokuči da li je u pitanju pad ili uzdizanje.

Foto: Promo/Privatna arhiva

Sam naziv izložbe Dodirne dušu skoro svaka stvar preuzet je iz istoimene pesme R. M. Rilkea, koja arikuliše Sonjinu slikarsku liriku.
Izložba će biti otvorena do 12. aprila u toku radnog vremena galerije.

Foto: Promo/Privatna arhiva

Sonja Gajić (36.) rođena je u Beogradu, gde je diplomirala na Fakultetu lepih umetnosti, a zatim i završila master studije na odseku vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi prof. Veljka Lalića. Samostalno i grupno izlaže od 2007. godinie. Dobitnica je nagrade „Ilija Kolarević- vajar“ 2011. godine, na Fakultetu likovnih umetnosti.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar