Gojko Božović na dodeli nagrade za ediciju godine na Podgoričkom sajmu knjiga 14 maja 2023 Foto:Promo/Međunarodni podgoričkii sajam knjiga

U okviru svečanog programa zatvaranja 17. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, 14. maja su dodeljene i tradicionalne sajamske nagrade. Tako je ove godine uručeno 20 priznanja u 14 kategorija, a među dobitnicima su i srpske izdavačke kuće: Clio, Arhipelag i Prometej.

Priznanje za najboljeg izdavača, odnosno kompletnu izdavačku produkciju, dobili su Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (Podgorica) i Izdavačka kuća Prometej (Novi Sad).

Za doprinos unapređenju izdavaštva i kulturne razmene u regionu, priznanje je dobio inače počasni izdavač ovogodišnjeg sajma, Izdavačka kuća Clio (Beograd).

Direktor i i osnivač kuće, Zoran Hamović, kazao je pri uručenju da mu je posebno drago što je Clio među prvima koji u okviru Podgoričke inicijative, dobija ovo priznanje.

„Ovo priznanje je plod tridesetogodišnjeg rada. Smatramo da se ono ogleda najpre u odgovornosti pri izboru sadržaja. Smatramo se društveno-angažovanom ustanovom kulture, koja svoju profesionalnost temelji pre svega na izboru knjiga, a zatim i komunikaciji sa čitaocima.“

Za najbolju ediciju nagrađen je Arhipelag iz Beograda, za svoje „Zlatno runo“.

„Zlatno runo“ je osnovna edicija Arhipelaga, pokrenuta istog trenutka kada je pokrenuta i izdavačka kuća. To je edicija u kojoj objavljujemo knjige savremenih srpskih i svetskih pisaca i u kojoj tragamo za novim, dobrim, zanimljivim pričama, koje prevazilaze granice i koje jesu svedočanstvo našeg, ali mogu da budu u svedočanstvo za svako drugo vreme. Književnost je jedan od poslednjih prostora u kome mogu da govore svi glasovi, u kome mogu da postoje razlike, bez potrebe da jedna drugu poništavaju, kazao je glavni urednik i direktor ove izdavačke kuće, Gojko Božović, povodom uručene nagrade.

Bonus video: Gojko Božović, Arhipelag

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar