Terraforming Foto:V.Veličković

Priznanja "Sećanje na Hildu Dajč" biće dodeljena danas u 14 časova u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu, po drugi put.

Priznanje „Sećanje na Hildu Dajč“ je godišnje priznanje koje se dodeljuje u dve kategorije: Omladinsko priznanje za građansku odgovornost i društvenu svest, i Priznanje za izuzetan doprinos kulturi sećanja.

Dobitnik omladinskog priznanja može biti pojedinac, grupa ili organizacija iz Srbije. Priznanje se dodeljuje za iskazanu posebnu ličnu i građansku odgovornost, društvenu svest, posvećenost, solidarnost i humanost, identifikaciju problema i pokretanje akcije, posebno u svojim lokalnim zajednicama.

Priznanje za izuzetan doprinos u kulturi sećanja namenjeno je pojedincima, grupama, organizacijama ili institucijama iz Republike Srbije, ili iz drugih zemalja, koja su dala značajan doprinos negovanju, unapređenju i jačanju kulture sećanja na Holokaust u Republici Srbiji.

Univezitetska biblioteka Svetozar Marković Foto:googlemaps

Težnja je da ova manifestacija postane tradicionalna i da se organizuje svake godine, da se priznanje etablira/doživljava kao znak kvaliteta i prepoznavanja rada, truda i vrednosti kako nominovanih kandidata za priznanje, tako i nagrađenih, da se prepozna kao priznanje koje se dodeljuje slobodno i nezavisno od, ili uprkos dnevno-političkim trvenjima, da služi da se podrže građanske, demokratske i civilizacijske vrednosti i oni koji na njihovom građenju i etabliranju rade, kao i da je priznanje protuteža, i glasan i jasan izraz protivljenja iskrivljenju, manipulaciji, politizaciji i zloupotrebi istorije stradanja i žrtava zločina u populističke svrhe i u cilju širenje straha, mržnje i nacionalizma.

Kandidati u kategoriji „Omladinsko priznanje Sećanje na Hildu Dajč 2023“ su omladinski radio za podkast i radio emisiju za mlade „U kakvoj zemlji želim da živim“ i Mentalhub za besplatno psihološko savetovanje i psihoterapiju za mlade.

Kandidati u kategoriji „Priznanje Sećanje na Hildu Dajč 2023 za doprinos kulturi sećanja“ su Haver Srbija za postavljanje prvih „Kamena spoticanja – Stolpersteine“ u Beogradu i Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja ZUOV za portal „Kultura sećanja u obrazovnom sistemu“.

Između ostalih u žiriju ove godine su i dr Milena Dragičević Šešić, prof. emeritius Fakulteta dramskih umetnosti, i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Trofej je oblikovan kao svežanj od četiri pisma, i predstavlja četiri pisma koje je Hilda Dajč poslala iz logora na Starom sajmištu. U isto vreme, pisma predstavljaju reči svih drugih koji su ubijeni zajedno sa Hildom Dajč, i miliona ostalih žrtava Holokausta, upućene nama, u današnje vreme. Reči koje nam ostaju kao zalog da se žrtve nikada ne smeju zaboraviti, i da je na nama odgovornost da se Holokaust nikada više ne ponovi, stoji u saopštenju o nagradi.

Bonus video: Proglašenje Ani Erno za dobitnicu Nobelove nagrade za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar