Foto:EPA/HANNIBAL

Dok debitantski album album škotske pop ikone "Diva" puni 30 godina, prolazimo kroz njen najbolji rad sa grupama Tourists i Eurythmics i karijerom solo izvođača, piše "Gardijan".

30 Annie Lennox – Downtown Lights (1995)

Na albumu“Meduza” pored imena kao što su Bob Marley, Al Green, Procul Harum – krije se ovaj prekrasni pogled na remek-delo brižne romantike grupe Blue Nile. Mogli biste da tvrdite da je izvorni materijal toliko dobar da ne možete da pogrešite, ali Lenoks zaista živi u lirici: njen emocionalni vrhunac – „Umorna sam od plakanja na stepenicama!“ – udara u stomak.

29 Annie Lennox – Parnassius Apollo (2019)

Ako neko posumnja da Lenoks ovih dana maršira u potpunosti u ritmu sopstvenog bubnja, njen najnoviji set originalnog materijala se u potpunosti sastojao od oskudnih klavirskih instrumentala koji su imali više zajedničkog sa ambijentalnim albumima Brajana Enoa nego sa njenim zaštitnim znakom iz opusa. Ispunjen tišinom, sposoban da unese hladnu smirenost dok svira, “Parnassius Apollo” je diverzant, ali šarmantan.

28 Eurythmics – I’ve Got a Life (2005)

Reunion album Eurithmics “Peace” iz 1999. bio je razočaranje – agresivne rok gitare, malo sjajnih pesama – ali nova numera koju su dodali kolekciji najvećih hitova iz 2005. bila je nešto drugo: bogato duševan Lenoksov vokal preko sintisajzera koji sugeriše poznavanje opusa Goldfrapp.

eni

27 Eurythmics – Adrian (1985)

Neizbežno ostavljen u hladu mnoštva hit singlova “Be Yourself Tonight”, Adrijan je mali trijumf albuma: gitare sa 12 žica koje zvone i iskri preko sintetizovane bas linije, nežni vokal Eni zasenčen izrazito limunastim tonovima gosta Elvisa Kostela.

26 The Tourists – So Good to Be Back Home Again (1979)

25 Eurythmics – All the Young (People of Today) (1981)

24 Eurythmics – Right by Your Side (1983)

Dramatično odstupanje od sintpopa koji je Eurithmics doveo do slave, a samim tim i ukusa stvari koje će doći, “Right bi Your Side” okušao se u nekoj vrsti lažnog-kalipso-susreta-afričkog pop stila: ideja koja na papiru izgleda užasno, ali – vođena zarazno bujnim vokalom Eni Lenoks – ispada četiri minuta euforije koja izaziva radost.

23 Eurythmics – Paint a Rumour (1983)

22. Annie Lennox – Ghosts in My Machine (2007)

Eurythmics Foto: Larry Busacca / Getty images / Profimedia

21 Eurythmics – Heaven (1987)

20 Eurythmics – It’s Alright (Baby’s Coming Back) (1985)

Karijera Eurythmicsa odražavala je luk britanskog popa 80-ih: androginija i elektronika ustupaju mesto tradicionalizmu, rok gitare i klasični soul uticaji sredinom decenije. Nešto se izgubilo tokom tranzicije, ali to nije bila veština pisanja pesama: “It’s Alright” to je nešto što bi njihova nekadašnja saradnica Areta Frenklin rado snimila u kasnim 60-im.

19 Annie Lennox – The Saddest Song I’ve Got (2003)

18 Eurythmics – Julia (1984)

17 Annie Lennox – Dark Road (2007)

Eni

16 Eurythmics – Here Comes the Rain Again (1983)

Sa raskošnim aranžmanom žica pokojnog Majkla Kejmena – zajedno sa odeljkom za picikato koji, svesno ili drugačije, odzvanja “Raining in My Heart” Badija Holija – “Here Comes the Rain Again” se oseća kao rani znak da su se ambicije benda proširile daleko izvan sint-popa. Njegova snaga krije se u emotivnom zamahu: spušteni stihovi klize u refrene pune nade.

15 Eurythmics – When Tomorrow Comes (1986)

Album “Revenge” sadržao je najbolje od Eurythmics-ovih prelaska sredinom 80-ih na pop-rok sa ravnim strelama, kožnim pantalonama, veličine stadiona. Daleko je od muzike koju su stvarali tri godine ranije, ali “When Tomorrow Comes” je očaravajuća, moćna pesma i Lenoks zvuči fantastično: moćno, ali spokojno usred distorziranih gitara i saksofona.

14 Eurythmics – There Must Be an Angel (Playing With My Heart) (1985)

13 Annie Lennox – Why (1992)

Na “Why”, čujete glas koji je moćan, ali staložen, emotivan, ali uzdržan.

12 Annie Lennox – No More ‘I Love You’s’ (1995)

Originalna pesma „I Love You’s“ grupe The Lover Speaks „No More“ je ljupka, vetrovita pop stvar iz 1986. sa tekstovima inspirisanim Rolanom Bartom i gitarskim rifom koji podseća na Tears for Fears „ Everybodi Wants to Rule the World“. Verzija Eni Lenoks je manje proučavana i dirljivija, sa vokalom koji prelazi od prozračnog do srceparajućeg.

11 Eurythmics – Who’s That Girl (1983)

10 Annie Lennox – Pavement Cracks (2003)

9 Eurythmics – This City Never Sleeps (1983)

8 Eurythmics – You Have Placed a Chill in My Heart (1987)

Iako relativno komercijalno razočarenje, “Savage” iz 1987. nazivaju najboljim albumom Eurythmics-a, koji je nudio oštriji, elektronskiji pristup popu od njegova dva prethodnika. Njegova velika balada je suptilnija i manje spektakularna od njihovih hitova iz sredine 80-ih; ali takođe je šarmantnija i upečatljivija.

7 Annie Lennox – Little Bird (1992)

6 Eurythmics – Shame (1987)

Trideset pet godina kasnije, u vreme Instagrama, stihovi “Shame” izgledaju zapanjujuće predvidljivi: „Postoji stil života, svi ga žele, ali on ne postoji.” Sama pesma je izuzetna – neverovatan refren, vokal koji lebdi iznad fanki podloge, blagi nagoveštaj Bouvija.

5 Annie Lennox – Walking on Broken Glass (1992)

Još jedan primer Divinog samopouzdanja u punom efektu: savršeno realizovan komad pop-soula. Njegova melodija je toliko blistava, vokal Eni Lenoks tako zapovedan, da jedva shvatate koliko je očajan: „Živim u praznoj sobi sa svim razbijenim prozorima / tako malo imam da izgubim.“

4 Eurythmics – Thorn in My Side (1986)

Od uvoda pa nadalje, “Thorn in My Side” je spektakularan: izliv žuči u vezi sa odnosom. Produkcija iz 1986. godine, upotpunjena malim bubnjem, nije bila baš dobro sazrela, ali nema veze: ovo je neverovatna pesma.

3 Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made of This) (1983)

Pesma bez refrena, tekst je o komercijalnom neuspehu, “Sweet Dreams” je prošao kroz vekove: obradili su je Lorde, Marilin Manson i Weezer, a njen rif semplovali su između ostalih Nas, Britney Spears, Aviici i MIA. Nijedna sledeća verzija nije poboljšala original, koji je transformisao beznađe u potpuno kultni pop trenutak 80-ih.

2 Annie Lennox – Love Song for a Vampire (1993)

Pesma napisana za film Frensisa Forda Kopole, “Bram Stoker’s Dracula”, ispostavilo se da je najbolji solo singl Eni Lenoks: dramatična, prikladno gotička konfekcija ambijentalnih sintisajzera i bučnih bubnjeva koji podržavaju prelepu, folk melodiju i tekstove koji funkcionišu kao direktna ljubavna pesma kada se izvuče iz svog filmskog konteksta.

1 Eurythmics – Love Is a Stranger (1982)

“Sweet Dreams” su se na kraju pokazali prodornijim, ali “Love Is a Stranger” ostaje najveći trenutak Eurythmicsa. Za manje od četiri minuta, njeni sintisajzerski pulsevi i svetlucanje uspevaju da budu senzualni, jezivi, ledeni i bolni, nešto što se uglavnom svodi na vokal Eni Lenoks koji menja oblik, podjednako dramatično kao i trenutak u pratećem videu gde ona kida plavu periku da otkrije njenu ošišanu, svetlo narandžastu kosu. Čudno, za pesmu koja je bila na vrhuncu popa pre 40 godina, ona uopšte nije ostarila: postoje moderni elektronski pop umetnici 2022. koji bi dali sve da im singl bude tako čvrst i kul.

Bonus video – Luna park: Uticaj Euforije na svakodnevicu proleća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar