Pаvle Beljanski Foto:Promo

U znaku jubileja 130 godina od njegovog rođenja, 18. i 19. juna u Gospođincima održaće se Dani Pavla Beljanskog.

Jubilarna 2022. godina za Spomen-zbirku Pavla Beljanskog je u znaku obeležavanja 130 godina od rođenja diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog. Kroz različite programe, šira javnost je u mogućnosti da upotpuni saznanja o životu vizionara i darodavca koji je zahvaljujući ljubavi prema sakupljanju umetničkih dela zadužio svoj narod.

Centralna manifestacija u okviru obeležavanja jubileja su Dani Pavla Beljanskog u Gospođincima, mestu u kojem su živeli preci Pavla Beljanskog i generacijama bili sveštenici u pravoslavnoj Crkvi Sv. Arhiđakona Stefana. U nameri da sačuva trajno sećanje na njih i ostale članove porodice, Beljanski je u porti crkve Svetog Arhiđakona Stefana u Gospođincima izgradio porodičnu grobnicu i ovom hramu poklonio slavsku ikonu porodice Beljanski, Kamenovanje Svetog arhiđakona Stefana, rad slikara Aksentija Marodića.

Manifestacija se realizuje uz podršku Mesne zajednice Gospođinci, Turističke organizacije Žabalj, kao i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama APV.

Bonus video – Film „Svačija unuka“: Kako žene da se oslobode i osamostale

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar